Gołąbki bez zwijania
z kapustą pekińską
Składniki
gołąbki :
- 400g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100g ryżu,
- około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- masło,
- jajko.
Przygotowanie :
Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w
kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj
jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz
składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą.
Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się
rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.
Składniki sos :
- cebula,
- 1 puszka pomidorów w puszce krojonych,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki śmietany,
- olej.
Przygotowanie sosu :
Cebulę pokrój w
kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej
śmietanę i posyp tymiankiem.
Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni.
uwielbiam te gołąbki! są prościutkie i pyszniutkie :]
OdpowiedzUsuńświetny obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gołąbki w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami takie robię. Szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką wersję gołąbków :) wyszły Ci rewelacyjnie, wspaniały kolor i na pewno smak!
OdpowiedzUsuńSzybko i bez grzebania , super przepis :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile wyjdzie takich gołąbków używając składników w tych proporcjach?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńZ podanych proporcji wyszło mi około 8 niewielkich gołąbków.
Wszystko zależy jakie wielkie "gołąbki" uformujesz.
Pozdrawiam ciepło,