czwartek, 30 stycznia 2014

Gołąbki bez zwijania z kapustą pekińską

Gołąbki bez zwijania 
z kapustą pekińską


Składniki gołąbki : 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 100g ryżu,
  • około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, 
  • 1 cebula,
  •  sól,
  •  pieprz,
  •  oliwa,
  •  masło,
  •  jajko.
Przygotowanie :
 
 Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.   
 
Składniki sos :
  •  cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w puszce krojonych, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • tymianek, 
  • 2 szklanki bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • olej.
Przygotowanie sosu :
 
 Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą.  Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem. 
 
Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. 
 
 

8 komentarzy:

  1. uwielbiam te gołąbki! są prościutkie i pyszniutkie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gołąbki w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czasami takie robię. Szybkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię taką wersję gołąbków :) wyszły Ci rewelacyjnie, wspaniały kolor i na pewno smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i bez grzebania , super przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, ile wyjdzie takich gołąbków używając składników w tych proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Z podanych proporcji wyszło mi około 8 niewielkich gołąbków.
      Wszystko zależy jakie wielkie "gołąbki" uformujesz.

      Pozdrawiam ciepło,

      Usuń

Print