niedziela, 12 stycznia 2014

Domowy rosół drobiowy z kluseczkami

Domowy rosół z kluseczkami


Składniki :
  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  • sól
  • 2 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera ( średniego )
  • świeża kolendra
  • kawałek pora
Przygotowanie :

Mięso dokładnie oczyść. Ułóż w garnku i zalej zimną wodę. Wstaw na mały ogień i powoli doprowadź do wrzenia. Ściągnij z góry szumowiny łyżką. Wsyp przyprawy i dodaj pokrojone warzywa. Przykryj garnek częściowo opierając pokrywkę o brzeg garnka. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec dodaj kolendrę i duś jeszcze parę minut.  Dopraw do smaku.

Składniki kluseczki :
  • 2 jajka
  • około 4-5 łyżek mąki
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie kluseczek :

Wszystkie składniki  dokładnie ze sobą połącz. Ciasto powinno być bardzo gęste. Małą łyżeczka nabieraj ciasto i zanurz w gotującym się rosole. Gotuj parę minut.

Przed przygotowaniem kluseczek wyciągnij mięso z rosołu. 

2 komentarze:

Print