sobota, 18 stycznia 2014

Naleśniki ze słodkim białym serem i rodzynkami

Naleśniki ze słodkim białym serem 
i rodzynkami


Składniki :
  • 1 1/5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • klarowane masło, do smażenia
  • 300g twarogu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • cukier puder ( do smaku )
  • 50 g rodzynek
  • szczypta cynamonu
 Przygotowanie :

 Roztrzep jajka w mleku. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. 
 
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw. Twaróg przełóż do miski. Wlej śmietanę i dodaj cukier puder i cynamon. Połącz składniki ( najlepiej przy pomocy widelca ). Dodaj rodzynki.
 
Każdego naleśnika cienko posmaruj serkiem i zwiń w roladkę. Podawaj posypane cukrem pudrem. 
 
 

10 komentarzy:

  1. Jak miło, że są jeszcze osoby, które lubią ser i rodzynki w naleśnikach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie smak dzieciństwa i wakacji (zawsze jak jeżdżę w góry nie ma schroniska, żeby nie podawali nalśników z serem, rodzynkami, śmietaną i cukrem pudrem:)).
    Ach, tęskno mi w Hiszpanii za naszym polskim twarogiem...

    Pozdrawiam serdecznie,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, właśnie takie lubię najbardziej, na słodko z serem, fajny znalazłam w lidlu serek jabłkowy z rodzynkami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy trzeba dodawać śmietanę do naleśników z serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od upodobań. Śmietanę możesz zamieni np na jogurt naturalny :)

      Usuń
  5. Ach znalazłam :-) Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń

Print