Maślane ciasteczka z dekoratora
Bardzo maślane i kruche ciasteczka.
Przepyszne do kawy.
Jeśli nie posiadasz dekoratora, możesz rozwałkować ciasto i wyciąć dowolne wzorki.
Składniki :
- opakowanie twardej marmolady
- 3 szklanki mąki
- 250g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie :
Do miski przesiej proszek do pieczenia, mąkę i cukier puder. Wymieszaj składniki. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do dekoratora z końcówką " gwiazdki " i wyciskaj ciasteczka na blachę wyłożona papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na każde ciasteczko połóż niewielką ilość marmolady. Blachę włóż do lodówki na 15 - 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut.
lubię te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńI like this recipe very much but I have one question regarding to flour. Did you put 3 (3x2 dl) cups of flour?
OdpowiedzUsuńthe cookies I used 3 cups of flour. My glass is 250ml.
UsuńI wish you successful baking!
mniam! całe wieki ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiałam takie ciastka w dzieciństwie! Z pewnością upiekę- brat się ucieszy :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! Chyba w końcu zakupię dekorator - to taka jakby tuba do wyciskania z różnymi koncówkami, tak?
OdpowiedzUsuńWyglądają przeslicznie!!
A u mnie dziś Twoje pierniczki glazurowane:)
pozdrawiam
margoja
oo pierniczki są przepyszne i sama sie zastanawiam czy nie zrobić wersji tych pierniczków ale z kakao i skórką pomarańczową.
UsuńDekorator to taka tuba z rożnymi końcówkami. W sklepach można kupić taki dekorator z plastikowymi woreczkami i nie trzeba tego myć. W środku jest około 20-30 woreczków i z parę różnych końcówek. Ja taki używam i mi wystarcza :)
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
Wyglądają jak moje ulubione z cukierni))
OdpowiedzUsuńkuuuurcze już dziś bym zrobiła ale nie mam wyciskarki takiej ... i co to znaczy twarda marmolada ????
OdpowiedzUsuńMożesz rozwałkować ciasto i na środek każdego ciasta ułożyć marmoladę.
UsuńNajlepiej do wypieków jest użyć twardej marmolady o gęstej konsystencji. Ja z reguły używam marmolady z firmy Jamar w takim plastikowym opakowaniu.
Pozdrawiam, Ewelina
Cudne ciasteczka! Jak z piekarni :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńod dawna szukałam sprawdzonego przepisu na te ciasteczka;) W końcu znalazłam:) Przepis już zapisany:):)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będą smakować :)
UsuńPozdrawiam ciepło,
Kocham takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam! Są przepyszne! Ale dopiero teraz zauważyłam je miałam je włożyć do lodówki przed pieczeniem, pewnie dlatego nie wyszły mi takie cudne kształty ;) Najważniejszy jest jednak pyszny, maślany smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Rzeczywiście są bardzo maślane i rozpływają się w ustach :)
UsuńPozdrawiam ciepło, Ewelina