Śniadaniowe bułki z krzyżykiem
Składniki :
- 550g-600g mąki pszennej
- 10g suchych drożdży ( instant )
- 1 jajko
- 30g miękkiego masła
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
Do kubka wlej 50 ml mleka, wsyp cukier, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie, wlej mleko, wodę oraz zaczyn z drożdży. Dodaj masło, rozbełtane jajko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i posyp mąką. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podziel cisto na 8 - 10 równych części. Uformuj bułeczki i ostrym nożem natnij. Całość przykryj folią spożywczą lub ściereczką i ostaw na 30 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Na taki zimowy poranek świetna sprawa domowe ciepłe pieczywko, mniam!
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne.
OdpowiedzUsuńmoglabys zdradzic jaki masz piekarnik bo moj jest kiepski i chcialabym wymienic a w twoim wszystko wychodzi cudowne
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :)
UsuńPosiadam piekarnik Hotpoint-Ariston FT 850.1 (OW)/HA . Sprawdza się już 3 rok.
Pozdrawiam,