Składniki ciasto kruche :
- 1,5 szklanki mąki
- 150g masła
-
80g cukru
- 2 żółtka
Składniki masa serowa :
- 1kg twarogu na sernik lub twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
- 100g rodzynek
- 4 jajka
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
100ml śmietanki 30 %
Składniki dodatkowe :
- żółtko do posmarowania kratki
- 200g cukru pudru
- gorąca woda - około 4-5 łyżek
Przygotowanie sernika :
Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulkę i owiń w folię. Włóż do lodówki na około 40-50minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 części ciasta
rozwałkuj i wyłóż na dnie blaszki. Nakuj ciasto widelcem i wstaw do
piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Twaróg
wymieszaj ze śmietanką i mąką. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z
cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj
partiami twaróg ze śmietaną. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z
masą serową. Wsyp rodzynki i dokładnie połącz składniki.
Ciasto przelej na podpieczony kruchy spód. Pozostałe kruche
ciasto rozwałkuj i radełkiem wytnij paseczki około 1 cm. Paski ułóż na
masie serowej tworząc kratkę. Posmaruj kratkę rozbełtanym żółtkiem i
włóż sernik do piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik ostudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Cukier puder energicznie wymieszaj z gorącą wodę i rozsmaruj po ciepłym serniku. Pozostaw do ostudzenia.
Moja blaszka : 30 cm x 26 cm.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada! Od dawna mam juz ochote na sernik krakowski ... :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten serniczek!! Aj, kusisz mnie:) Kocham krakowski sernik:)
OdpowiedzUsuńSernik - u-w-i-e-l-b-i-a-m !!!
OdpowiedzUsuńklasyka zachwyca zawsze! :)
OdpowiedzUsuń