piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto pychotka

Ciasto pychotka - Pani Walewska

Przepyszne ciasto z bezą i kremem budyniowym.
Muszę przyznać, że trochę  pracochłonne ale warte wysiłku !
 Do mojego piekarnika nie mieszczą się dwie blaszki więc musiałam piec dwa razy.
 Ale jeśli posiadacie duży piekarnik czas przygotowania znacznie się skróci. 

Składniki ciasto  : ( blaszka 28 cm x 34 cm )
  • 3 szklanki mąki
  • 200g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 300g dżemu porzeczkowego
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część  i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/2 części dżemu. Przygotuj bezę. 

Składniki beza :
  • 6 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • odrobinę soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałów do posypania
 Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki. 

Na cisto z dżemem porzeczkowym ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź.

Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części. 

Składniki krem :
  •  500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g miękkiego masła
Przygotowanie : 

Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej lekkim strumieniem pozostałe mleko z żółtkami i energicznie mieszaj  aż całość zgęstnieje. Przykryj rondel folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę. Dodaj partiami masę nie przerywając miksowania. 

Gotowe placki posmaruj masą. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.



4 komentarze:

  1. Wspomnienie tego ciasta ciągle siedzi z tyłu mojej głowy, uwielbiam je <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ta gruba warstwa kremu musi być najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zrobilam i jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. jest rewelacyjne! smakuje wszystkim i super wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Print