Ciasto pychotka - Pani Walewska
Przepyszne ciasto z bezą i kremem budyniowym.
Muszę przyznać, że trochę pracochłonne ale warte wysiłku !
Do mojego piekarnika nie mieszczą się dwie blaszki więc musiałam piec dwa razy.
Ale jeśli posiadacie duży piekarnik czas przygotowania znacznie się skróci.
Składniki ciasto : ( blaszka 28 cm x 34 cm )
- 3 szklanki mąki
- 200g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 300g dżemu porzeczkowego
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/2 części dżemu. Przygotuj bezę.
Składniki beza :
- 6 białek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- odrobinę soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałów do posypania
Na cisto z dżemem porzeczkowym ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź.
Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.
Składniki krem :
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 200g miękkiego masła
Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej lekkim strumieniem pozostałe mleko z żółtkami i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Przykryj rondel folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę. Dodaj partiami masę nie przerywając miksowania.
Gotowe placki posmaruj masą. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Wspomnienie tego ciasta ciągle siedzi z tyłu mojej głowy, uwielbiam je <3
OdpowiedzUsuńta gruba warstwa kremu musi być najlepsze <3
OdpowiedzUsuńja zrobilam i jest super
OdpowiedzUsuńjest rewelacyjne! smakuje wszystkim i super wygląda!
OdpowiedzUsuń