Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
z ciecierzycą i serem feta
Składniki :
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 120g ciecierzycy w puszce (gotowanej ),
- sól,
- pieprz
- 1/2 kostki sera feta,
- 500ml passaty pomidorowej,
- 3-4 jajka.
do podania : świeża bagietka
Składniki dodatkowe :
- świeża natka pietruszki,
- cebula czerwona,
Przygotowanie :
Rozgrzej patelnię. Wlej olej.
Dodaj pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Smaż parę minut. Dodaj odsączoną ciecierzycę oraz wlej pasattę pomidorową.
Przykryj i duś parę minut. Dopraw solą i pieprzem.
Łyżka zrób niewielkie wgłębienia i wbij jajka.
Całość posyp pokruszonym serem feta i ponownie duś parę minut.
Danie posyp posiekaną natką pietruszki i piórkami czerwonej cebuli.