Szarlotka z bezą
Składniki :
Ciasto :
- 450g mąki pszennej,
- 300g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru pudru,
Nadzienie :
- 1,5 - 2 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki kaszy manny,
- sok z 1/2 cytryny.
Beza :
- 5 białek,
- 1 1/3 szklanki cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie :
Ciasto :
Do misy wsyp mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzuć żółtka. Szybko wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do zamrażarki na 30-40 minut.
Nadzienie :
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wsyp cynamon i cukier. Gotuj na wolnym ogniu parę minut aż jabłka będą miękkie. Wsyp kasze manny i wymieszaj. Odstaw.
Beza :
Do miski wlej białka. Wsyp cukier i zmiksuj aż piana będzie sztywna. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp budyń i wymieszaj całość.
Szarlotka :
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części - pierwsza 70% druga 30%. Na dno blaszki zetrzyj większa część ciasta. Wyłóż jabłka i przełóż pianę z białek. Na górze ciasta zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta.
Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 50-60 minut.
Blacha o wymiarach :