Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ciężko się z tym nie zgodzić. Dla mnie dodatkowo to jedyny posiłek który mogę zrobić zupełnie sama, na spokojnie zanim wstaną dzieci i mąż.
To musi być coś, co da masę energii na nadchodzący dzień, a do tego musi też dobrze smakować. Aby ciągle nie jeść tego samego ostatnio wpadłam na takie połączenie. margaryna śniadaniowa Energy, która jest pełna witamin wspomagających metabolizm energetyczny z chałką i owocami. Z tego połączenia wychodzi przepyszny posiłek, który pobudza nas do życia i dobrze rozpoczyna dzień!
Składniki :
- 1 chałka,
- ulubione owoce - borówki, maliny, truskawki,
- płatki migdałów,
- 500ml mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki margaryny Śniadaniowej Energy,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- cukier puder.
Do garnka wlej 1 szklankę mleka. Dodaj margarynę śniadaniową Energy, esencję waniliową oraz wsyp cukier. Zagotuj całość. Do pozostałej części mleka dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie połącz składniki. Do gotującego się mleka wlej wolnym strumieniem mleko z żółtkami. Mieszaj aż budyń się zagotuje i stanie się gęsty.
Chałkę pokrój na grubsze kromki. Każdą kromkę dokładnie posmaruj budyniem z dwóch stron. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kromki włóż owoce. Całość posyp płatkami migdałów.
Chałkę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut.