Tort egipski obsypany migdałami
Tort powstał na specjalnie życzenie mojej siostry.
Przepyszny, delikatny a całość rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto: 2 białka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, 40 g zmielonych orzechów laskowych.
Dodatkowo składniki: dekoracja- 150 g płatków migdałów.
Składniki masa budyniowa: 10 żółtek, 10 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 opakowania cukru waniliowego , 320 ml mleka, 170 g masła.
Składniki masa śmietanowa z orzechami: 400ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 100g orzechów laskowych posiekanych.
Składniki masa śmietanowa z orzechami: 400ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 100g orzechów laskowych posiekanych.
Przygotowanie ciasto:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier cały czas miksując.
Do masy białkowej dodaj mąkę i orzechy mielone. Całość wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180stopni przez 15 minut.
Należy upiec trzy orzechowe biszkopty.
Tortownica o średnicy 20cm.
Przygotowanie masa budyniowa :
Do rondelka wrzuć żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko.
Zmiksuj na wolnych obrotach tak aby składniki się połączyły. Całość postaw na wolnym ogniu i ugotuj co jakiś czas mieszając tak aby nie powstały grudki.
Przykryj masę budyniową folią i odstaw do ostygnięcia.
Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj masę budyniową.
Połącz dokładnie składniki na gładką masę.
Przygotowanie masa śmietanowa z orzechami:
Orzechy podpiecz na suchej patelni.
Śmietanę ubij na sztywno.
Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wrzuć orzechy i delikatnie połącz składniki.
Przygotowanie tort:
Na paterze ułóż biszkopt orzechowy.
Na nim posmaruj masę budyniową a następnie masę śmietanową z orzechami.
Połóż kolejny biszkopt kończąc na masie śmietankowej.
Cały tort posmaruj masą budyniową i oblep płatkami migdałów.