piątek, 30 maja 2014

Biszkopt z olejem rzepakowym i "musującą" galaretką

Biszkopt z olejem rzepakowym
i "musującą" galaretką

Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto z truskawkami i "musującą" galaretką. 
Świetne na upalne dni !
Biszkopt przygotowałam z olejem rzepakowym. Dzięki niemu stał się lekko wilgotny. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go przemycić w każdych potrawach - od deserów po dania obiadowe czy sałatki. Warto dbać o zdrowie swoich najbliższych bo jest ono najważniejsze ! 

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki :
  •  świeże truskawki,
  • 400ml słodkiego wina musującego,
  • 2,5 łyżki żelatyny,
  • 150g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie :

Wino musujące delikatnie zagotuj. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj składniki. Pozostaw aż wino ostygnie. 

Śmietankę ubij na sztywna pianę. Partiami dodaj mascarpone i cukier puder. Biszkopt posmaruj śmietankowym kremem. Na górze ułóż połówki truskawek i wlej galaretę. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  




środa, 28 maja 2014

Tortilla z sojowymi pulpecikami

Tortilla z sojowymi pulpecikami 


Składniki :
  • 300g mielonego mięsa wieprzowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • olej do smażenia,
  • sos sojowy,
  • 300g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidory koktajlowe,
  • rukola.
Przygotowanie :

Mięso przełóż do miski. Wsyp sól, pieprz i paprykę. Wlej 3 łyżki sosu sojowego i dokładnie połącz składniki. Uformuj niewielkie pulpeciki. Smaż na rozgrzanym oleju. Na koniec smażenia wlej 2 łyżki sosu sojowego i podsmaż 2-3 minutki.

Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj całość. 

Tortillę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż rukolę, pomidory i pulpeciki. Polej sosem czosnkowym.




poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta z morelami i pistacjami

Tarta z morelami i pistacjami 


Składniki tarta :

  • 120g zimnego masła,
  • 250g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki wody.
Składniki nadzienie :
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu,
  • 1 jajko,
  • morele,
  • pistacje.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie wlej wodę. Wrzuć pokrojone masło, wbij jajko oraz wsyp cukier i sól. Wyrób szybko ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep formę do pieczenia. Nakuj widelcem spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Do miski wlej serek. Dodaj jajko i wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową wylej na podpieczony spód tarty. Morele przekrój na pól i ułóż obok siebie. Całość posyp pistacjami. 

Tarte włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 




niedziela, 25 maja 2014

Galaretka z lekką pianką z kaszy manny

Galaretka z lekką pianką z kaszy manny

Bardzo orzeźwiający deser z niezwykle lekką i zdrową pianką z kaszy manny. 
Idealny dla dzieci jak i dla osób dbających o figurę. 

Składniki :
  • 1 opakowanie galaretki o smaku arbuzowym, ( lub inna ulubiona )
  • 3 - 4 łyżki kaszy manny,
  • 250ml wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 - 4 łyżki syropu malinowego.
 Przygotowanie :

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej do małych szklaneczek. Włóż do lodówki aż galaretka stężeje.

Zagotuj wodę. Wsyp cukier i kaszę manną. Mieszaj aż całość stanie się gęsta. Ściągnij z ognia i wlej sok malinowy. Mikserem na najwyższych obrotach  zmiksuj całość na puszystą masę. ( około 5 minut ). Piankę ułóż na galaretce i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.






piątek, 23 maja 2014

Knedle z waniliowymi truskawkami

Knedle z waniliowymi truskawkami 


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

Składniki nadzienie :
  • 700g świeżych truskawek, 
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki cukru.
Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka włóż pokrojone truskawki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Włóż do truskawek nasionka oraz laskę wanilii. Wsyp cukier. Wlej 4-5 łyżek wody i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Gorący mus ostudź. 

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 



wtorek, 20 maja 2014

Roladki z kurczaka faszerowane pęczakiem i wątróbką smażone na oleju rzepakowym

Roladki z kurczaka
 faszerowane pęczakiem i wątróbką 
smażone na oleju rzepakowym

Przepyszna roladka z kurczaka faszerowana kaszą pęczak i drobiową wątróbką.
Świetnie smakuje jako danie obiadowe ale również jako wędlina na kanapki.
Mięso smażyłam na oleju rzepakowym ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego podaję go moim bliskim  bo najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie.

Składniki :

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 300g drobiowej wątróbki,
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • oregano,
  • 1/2  bułki,
  • mleko ( do namoczenia bułki ),
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie :

Bułkę namocz w mleku. Kaszę ugotuj. Wątróbkę oczyść i zmiel wraz z czosnkiem i bułką. Dodaj ugotowaną kaszę oraz pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj składniki. Filety z kurczaka rozbij tak aby powstał płat. Mięso natrzyj fileta solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj farsz i zwiń w roladkę. Zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. ( Mięso możesz również piec w piekarniku- około 20 minut w temperaturze 180 stopni ).



poniedziałek, 19 maja 2014

Szybka zupa botwinkowa

Szybka zupa botwinkowa 


Składniki :
  • botwinka z buraczkami,
  • 4-5 szt młodych ziemniaków,
  • 2-3 szt młodej marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • oliwa.
Przygotowanie :

Buraki, cebulę,  ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż całość w garnku z oliwą. Wlej wodę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj około 15 minut. Wrzuć pokrojone łodygi z liśćmi z botwinki i gotuj parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku. 


niedziela, 18 maja 2014

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
i z różową pianką 



Składniki ciasto : ( blacha 30cm x 24 cm )
  • 3 szklanki mąki,
  • 220g masła,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  •  5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki beza :
  • 6 białek,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego,
Składniki nadzienie :
  •   800g - 1 kg świeżego rabarbaru,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 300g truskawek. 
Przygotowanie nadzienia :

Rabarbar i truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając. 

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut. 

Przygotowanie beza :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy.  Wcześniej przygotowany mus wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.


piątek, 16 maja 2014

Sałatka z czerwoną kapustą i grillowanym kalafiorem

Sałatka z czerwoną kapustą
 i grillowanym kalafiorem


Składniki :
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 1/2 małej kapusty czerwonej,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  •  2 płaskie łyżeczki brązowego cukru,
  • oliwa do smażenia.
 Przygotowanie :

Kapustę pokrój na cienkie paseczki. Kalafior podziel na małe różyczki. Na patelni grillowej rozgrzej olej i podsmaż kalafiory na złoty kolor.  Do kubeczka wlej oliwę i ocet. Wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj składniki. Kapustę czerwoną i kalafior wyłóż na talerz. Całość polej sosem.

środa, 14 maja 2014

Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Pizze zawsze włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. Pizza jest gotowa jeśli od spodu jest rumiana.

Składniki :
  • zielone szparagi,
  • starta mozarella,
  • szynka  szwarcwaldzka, 
  • pomidory,
  • cebula,
  • sos do pizzy.
 Przygotowanie :

Pomidory i cebulę pokrój. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj sosem pomidorowym i ułóż składniki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.

wtorek, 13 maja 2014

Chrupiące gofry z czekoladowym mlekiem

Chrupiące gofry z czekoladowym mlekiem


Składniki : 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 0,5 szklanki oleju lub stopionego masła,
  •  1 3/4 szklanki mleka czekoladowego,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  szczypta soli,
  •  4 łyżki cukru.

Przygotowanie : 
 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 5 minut.

poniedziałek, 12 maja 2014

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia. 
Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski.  Posyp solą, pieprzem, papryką i curry. Wlej 2 łyżki oleju i dokładnie połącz składniki. Miskę włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę. Wlej mleko i wbij jajka. Zmiksuj mikserem na gładką masę. 

Kawałki kurczaka wrzuć do ciasta naleśnikowego. Wymieszaj całość tak aby ciasto dokładnie pokryło mięso. Smaż kawałki kurczaka w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  

niedziela, 11 maja 2014

Faszerowany comber z królika ze szparagami i marchewką

Faszerowany comber z królika
 ze szparagami i marchewką


Składniki :
  • 500g comber z królika,
  • zielone szparagi,
  • młoda marchew,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • olej.
 Przygotowanie :

Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie natnij w miejscach tak aby było równej grubości. ( najlepiej aby powstał równy płat mięsa ). Posyp solą, pieprzem i papryką. Ułóż na każdy kawałek mięsa szparagi oraz pokrojoną wzdłuż marchew. Zwiń w roladkę. Zwiąż sznurkiem spożywczym i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.

piątek, 9 maja 2014

Kakaowe zapiekane naleśniki

Kakaowe zapiekane naleśniki


Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła,
  •  2 jajka,
  •  2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  •  szczypta soli.

Przygotowanie naleśniki :
 Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.
Składniki nadzienie :
  • 200g twarogu,
  • 100g białej czekolady,
  •  300g serka waniliowego homogenizowanego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego, ( suchego )
  • cukier ( ewentualnie ).

Przygotowanie nadzienia :

Czekoladę posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie połącz aż masa będzie jednolita. Możesz dosypać niewielką ilość cukru do smaku. Każdego naleśniki posmaruj masą serową. Zwiń w rulonik i potnij na 3-4 części. Ułóż obok siebie w naczyniu do zapiekania.

Składniki masa :
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego, ( suchego )
  • 1 jajko,
  • płatki migdałów.
Przygotowanie masy :

Wszystkie składniki ubij na gładką masę. Masę wlej pomiędzy wcześniej przygotowanie naleśniki. Posyp migdałami. Całość włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

czwartek, 8 maja 2014

Wyniki konkursu z Decomoreno

Wyniki konkursu z Decomoreno

Na początek bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Wszystkie przepisy były interesujące i z wielką przyjemnością je czytałam. Wybór był trudny, jednak wyłoniliśmy dwóch zwycięzców.

1.
Biszkopt przekładany masą adwokatową  i blatem kokosowym.

Autor przepisu : Paweł S.

2.
Tort migdałowo-biszkoptowy na chrupiącym czekoladowo-orzechowym spodzie przekładany musem kakaowo-czekoladowym oraz musem z białej czekolady o cytrusowo-kardamonowej nucie.

Autor przepisu : Karolina B.

Dziękuję za udział w konkursie 

i wszystkie Wasze propozycje ! 

W najbliższym czasie wypróbuje nagrodzone przepisy ! 

------------------------------------------------------------------------------

 Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u.


Zupa szczawiowa z koperkiem

Zupa szczawiowa z koperkiem


Składniki :
  • 2 pęczki świeżego szczawiu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1L bulionu,
  • 3 młode ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży koperek,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 3 jajka.
Przygotowanie :

Jajka ugotuj na twardo. Bulion zagotuj i wrzuć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj parę minut. Wsyp pokrojony drobno szczaw i ponownie gotuj parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupkę podawaj z jajkiem oraz posyp koperkiem. 

wtorek, 6 maja 2014

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 


Składniki :

  • 400g grubej fasoli,
  • 300g kiełbasy, 
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie :

Fasolę wsyp do garnka i wlej wodę. Odstaw do namoczenia na noc. Wylej wodę.W rondu rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż. Wsyp fasolę i wlej wodę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotuj aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.




niedziela, 4 maja 2014

Czerwony barszczyk z pierożkami z wołowiną

Czerwony barszczyk
z pierożkami z wołowiną


Składniki :
  • 500g buraków ćwikłowych
  • 1 1/2 L bulionu warzywnego
  • 3 grzyby suszone
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • szczypta cukru
Przygotowanie :

Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą.  Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia.  Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować. 

Składniki ciasto :
  •  3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : 
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. 
Składniki nadzienie : 
  • 400g mięsa wołowego,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • włoszczyzna,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • olej.
 Przygotowanie :
 Włoszczyznę obierz. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.  Wlej bulion tak aby przykrył delikatnie mięso. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę co jakiś czas dolewając bulion. Mięso ostudź i posiekaj nożem. 
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą małej szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 


czwartek, 1 maja 2014

Proste ciasto salceson

Proste ciasto 
salceson z jabłkami


Składniki : ( forma 20cm x 24cm )
  • 3 - 4 szt średnich jabłek,
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i pokrój na małą kostkę. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej oraz partiami wsyp mąkę. Dodaj jabłka i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.



Print