Ciasto drożdżowe z kakao
Składniki :
- 500g mąki,
- 40g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka L,
- 250ml ciepłego mleka,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko rozbełtane do posmarowania ciasta.
Składniki nadzienie :
- 100g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakako.
Składniki kruszonka :
- 4 łyżeczki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
Do miski pokrusz drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie. Dodaj mąkę, jajka oraz masło. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i postaw do wyrośnięcia 50-60 minut.
Do rondelka przełóż masło. Roztop. Wsyp cukier i kakao. Wymieszaj całość.
Przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Posmaruj nadzieniem kakaowym. Zwiń w roladkę. Ciasto ułóż w okrągłej tortownicy tworząc ``ślimaka``. ( zaczynając od środka )
Przykryj ściereczkę i pozostaw na 20 minut. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp kruszonką.
Ciasto włoż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 40minut.