Makowiec zawijany
Składniki : ( 2 makowce )
- 500g mąki,
- 40g świeżych drożdży,
- 250ml ciepłego mleka,
- 4 żołtka,
- 250g cukru,
- 60g roztopionego masła,
- szczypta soli,
- masa makowa. ( do masy makowej nie użyłam bakalii )
Przygotowanie :
Przygotuj zaczyn. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut.
Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Do miski wsyp mąkę, sól. Dodaj mleko i roztopione masło. Wlej zaczyn i puszyste żółtka. Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj. Posmaruj masą makową i zwiń w roladkę. Końce ze sobą zlep. Zawiń w papier do pieczenia. Końce ze sobą zwiąż nitką. Odstaw ponownie na 15 minut.
Makowce włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50-55 minut.
Makowiec polej lukrem lub czekoladą.