poniedziałek, 29 grudnia 2014

Koperty drobiowe z rukolą i parmezanem

Koperty drobiowe z rukolą i parmezanem 


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • rukola,
  • starty parmezan,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka,

Przygotowanie :

Mięso delikatnie rozbij. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Na każdym płacie mięsa połóż rukolę i kawałek parmezanu. Zwiń w kopertę lub roladkę. Mięso na początku obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.

Roladki możesz włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.



poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 


Składniki : ( 2 makowce )

  • 500g mąki, 
  • 40g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 4 żołtka,
  • 250g cukru,
  • 60g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • masa makowa. ( do masy makowej nie użyłam bakalii )
Przygotowanie :

Przygotuj zaczyn. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut.

Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Do miski wsyp mąkę, sól. Dodaj mleko i roztopione masło. Wlej zaczyn i puszyste żółtka. Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 

Ciasto podziel na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj. Posmaruj masą makową i zwiń w roladkę. Końce ze sobą zlep. Zawiń w papier do pieczenia. Końce ze sobą zwiąż nitką. Odstaw ponownie na 15 minut.

Makowce włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50-55 minut. 

Makowiec polej lukrem lub czekoladą. 




niedziela, 21 grudnia 2014

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami


Składniki ciasto :

  • 600g mąki 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • masło do posmarowania kapuśniaczków
Składniki farsz :

  • 300g pieczarek,
  • 800g - 1 kg kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • kminek mielony,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli.
 Przygotowanie :

Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę.  Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki, marchew i smaż aż całkowicie odparuje woda. Wsyp chilli. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczny "pleśniak"

Świąteczny "pleśniak"


Składniki ciasto :
  • 500g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250g zimnej margaryny Palma,
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka śmietany.
Składniki nadzienie :
  • 4 łyżki dżemy z czarnej porzeczki,
  • 4-5 szt jabłek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 50g rodzynek,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki piana :
  •  5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Przygotowanie :

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części - jedną większą a dwie mniejsze. Do jednego kawałka ciasta mniejszego dodaj kakao, przyprawę korzenną i śmietanę. Połącz składniki. Każdy kawałek mniejszego ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.

Największy kawałek ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Posmaruj dżemem porzeczkowym i posyp orzechami włoskimi.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej sok z cytryny. Dodaj rodzynki i cynamon. Wymieszaj składniki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta z dżemem i orzechami.

Wyjmij z lodówki ciemną cześć ciasta. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka. 

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Pianę wyłóż na jabłka z ciemnym ciastem. Dokładnie rozsmaruj.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jasną część ciasta i posyp nią pianę z białek.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55-60 minut.



poniedziałek, 15 grudnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w miodowym sosie piwnym

Polędwiczki wieprzowe w miodowym sosie piwnym 
ze słodką czerwoną kapustą

Pyszne i delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem piwa Książęcego.
Idealnie komponują się z duszoną kapustą czerwoną.

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie 
do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.


Składniki :
  • 1 polędwica wieprzowa,
  • 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie :

 Polędwiczkę opłucz. Pokrój na plasterki. Posyp sola i pieprzem. Podsmaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze chwilę. Wlej piwo. Dodaj miód, cynamon i imbir. Duś mięso na wolnym ogniu parę minut. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki słodka kapusta miodowa :
  • 400g czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
  • sól,
  • pieprz, 
  • ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki goździków, 
  • sok z cytryny,
  • cukier.
 Przygotowanie :

Kapustę i cebulę  drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż chwilę cebulę i wrzuć kapustę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej piwo. Dodaj pieprz, ziele angielskie i goździki . Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Na koniec wlej sok z cytryny i dopraw do smaku solą i cukrem.  

niedziela, 14 grudnia 2014

Pianka adwokatowa

Pianka adwokatowa



Składniki biszkopt : ( forma 24x29 cm)
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


 
Składniki masa :

  • 250m śmietanki 30%,
  • 200g serka mascarpone,
  • 150 m - 200 ml adwokatu ( likier jajeczny ),
  •  2 łyżki żelatyny.
  Przygotowanie :

Żelatynę rozpuść w 1/4  szklanki gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno i dodawaj partiami serek. Nie przerywając miksowania dodaj likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj składniki.

Na ostudzony biszkopt wlej masę adwokatową i włóż do lodówki.

Składniki masa śmietankowa :

  •  400ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.
 
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.


Na wcześniej wyłożoną masę adwokatową połóż masę śmietankową. Wyrównaj dokładnie.
Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Piankę adwokatową posypałam startą czekoladą o smaku karmelowym. 

Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę na przepiękny stolik który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Kraina ES. Wspaniale pomyślane, ręcznie robione - zachwycają prostotą i wykonaniem. Chciałabym gorąco podziękować  za kapitalną obsługę i kontakt.
Zapraszam do odwiedzania i zakupów !
 
Śliczny stoliczek mogliście zobaczyć wcześniej przy okazji wpisu na 

Na hasło Anyżkowo 15% RABATU !
Strona : http://krainaes.pl/pl/
Facebook :  https://www.facebook.com/KrainaES?fref=ts
 
 
 



 





piątek, 12 grudnia 2014

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki


Składniki :
  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml gęstej śmietany, ( w temperaturze pokojowej )
  • 3 łyżeczki sody,
  • przyprawa do piernika,
  • 250g margaryny,
  • 400ml płynnego miodu.
Przygotowanie :

 Pierwszy dzień :

Mąkę wymieszaj z kakao.

Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.

Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i  dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.

W dniu pieczenia :

Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. 
Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.

Gorące pierniczki polukruj.

Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.


czwartek, 11 grudnia 2014

Wygraj maszynkę do makaronu gourmet maxx

Wygraj maszynkę do makaronu gourmet maxx



★★★★★★ Pochwal się swoim najlepszym świątecznym przepisem którego głównym składnikiem jest makaron i wygraj MASZYNKĘ do jego produkcji. ★★★★★★ 

 Konkurs odbywa się na Facebook`u Anyżkowo.
link do konkursu - tutaj klick 
W komentarzu pod  postem napisz przepis. Jeśli posiadasz zdjęcie dania - dodaj go ( zdjęcie nie jest konieczne) . 


Masz szanse wygrać maszynkę do przygotowania makaronu GOURMET MAXX !!!
KONKURS TRWA DO 18.12.2014.

★★★★★★ POWODZENIA ★★★★★★

 

środa, 10 grudnia 2014

Pasta z groszku i awokado

Pasta z groszku i awokado 



Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego groszku, 
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki świeżej mięty.
Przygotowanie :

Do miski przełóż groszek. Dodaj obrane awokado, jogurt i listki mięty. Zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 






sobota, 6 grudnia 2014

Kremowa zupa pomidrowa z cukinią

Kremowa zupa pomidorowa z cukinią


Składniki :
  • 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów, 
  • 1 mała cukinia, 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • oliwa z oliwek,
  • starta mozzarella. 

Przygotowanie :

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory ,posiekany drobno czosnek, pokrojoną cukinię i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Podawaj zupę gorącą posypaną mozzarellą.

piątek, 5 grudnia 2014

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem



Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki biszkopt makowy : 
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 duże  jajka, 
  • 1 szklanka cukru,
  •  3/4 szklanki maku, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkoptu makowego:  

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki pianka malinowa :
  •  2 galaretki o smaku malinowym,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki malinowej :

Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę. 



Składniki pianka agrestowa :
  •  2 galaretki o smaku agrestowym,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki agrestowej :

Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę. 

Jasny biszkopt przekrój na pół. Włóż jedną cześć do blachy. Wlej piankę agrestową. Połóż biszkopt makowy a następnie wylej na niego piankę malinową. Przykryj drugą częścią biszkoptu jasnego. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny. 

 

środa, 3 grudnia 2014

Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka



Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 120g miękkiego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • 1 łyżka kakao.
Przygotowanie :

Masło utrzyj z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajko i żółtko. Zmiksuj chwilę.  Wsyp mąkę i proszek do pieczenia . Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wysp kakao i połącz składniki.  Dokładnie połącz składniki. Uformuj kulę, owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowuj i wytnij dowolne kształty..
Piecz ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.







 

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Słodkie kulki bajaderki

Słodkie kulki bajaderki 


Składniki :

  • 3 szklanki pokruszonego biszkoptu kakaowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki marmolady truskawkowej,
  • 1 łyżka kremu orzechowego,
  • garść rodzynek,
  • wiórki kokosowe obtaczania kulek.
Przygotowanie :

Mleko wlej do rondelka. Dodaj masło i podgrzej. Do miski wsyp pokruszony biszkopt. Wlej mleko z masłem. Dodaj rodzynki, marmoladę i krem orzechowy. Wymieszaj dokładnie. W dłoniach uformuj kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.  




Print