Pianka adwokatowa
Składniki biszkopt : ( forma 24x29 cm)
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 250m śmietanki 30%,
- 200g serka mascarpone,
- 150 m - 200 ml adwokatu ( likier jajeczny ),
- 2 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno i dodawaj partiami serek. Nie przerywając miksowania dodaj likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj składniki.
Na ostudzony biszkopt wlej masę adwokatową i włóż do lodówki.
Składniki masa śmietankowa :
- 400ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Na wcześniej wyłożoną masę adwokatową połóż masę śmietankową. Wyrównaj dokładnie.
Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Piankę adwokatową posypałam startą czekoladą o smaku karmelowym.
Przy
okazji chciałabym zwrócić uwagę na przepiękny stolik który otrzymałam
dzięki uprzejmości firmy Kraina ES. Wspaniale pomyślane, ręcznie robione
- zachwycają prostotą i wykonaniem. Chciałabym gorąco podziękować za
kapitalną obsługę i kontakt.
Zapraszam do odwiedzania i zakupów !
Zapraszam do odwiedzania i zakupów !
Śliczny stoliczek mogliście zobaczyć wcześniej przy okazji wpisu na
Na hasło Anyżkowo 15% RABATU !
Strona : http://krainaes.pl/pl/
Facebook : https://www.facebook.com/KrainaES?fref=ts
Mmm, znakomite musiało być to ciacho :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) Tylko w opisie robienia biszkoptu zabrakło kakao :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciasto, ale ja już trzy razy próbowałam zrobić tą piankę i za każdym razem po wlaniu ajerkoniaku mi się zważyła.Zaznaczam,że bardzo małym i bardzo wolno wlewałam ; nie wiem w czym problem?? proszę o rade!!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Pani Basiu.
UsuńPowodem zważenia się śmietany może by zbyt długie ubijanie lub temperatura pokojowa śmietany.
Śmietana do ubicia powinna być bardzo dobrze schłodzona a żelatyna ostudzona.
Wtedy nic nie powinno się stać.
Pozdrawiam !
Śmietana była wyciągnięta z lodówki a żelatynę nie zdążyłam wlać bo najpierw dodawałam do ubitej śmietany serek mascarpone a potem lałam ajerkoniak i wtedy mi się waży albo na samym początku albo na końcu bo jak już pisałam trzy razy mi się zważyło .
OdpowiedzUsuń