sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z kaszą pęczak i kabanosem

Sałatka z kaszą pęczak i kabanosem


Składniki :
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
  • 150g-200g kabanosów,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • czerwona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek.
Przygotowanie :

Do kubeczka wlej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj. Do miski wsyp kaszę. Dodaj pokrojone kabanosy i paprykę. Wsyp odsączoną fasolę. Wlej wcześniej przygotowany sos i wymieszaj składniki.


czwartek, 29 stycznia 2015

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Jogurtowe ciasto z jabłkami


Składniki : Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 3 jabłka,
  • 120ml jogurtu naturalnego,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.
Przygotowanie : ( składniki w temperaturze pokojowej )

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Wlej olej i jogurt naturalny. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż pokrojone w kostkę jabłka. Posyp cynamonem. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-50 minut.



środa, 28 stycznia 2015

Lany chrust

Lany chrust


Składniki :
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.
Przygotowanie :

Żółtka z cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Wlej mleko i wódkę. Wsyp mąkę i dokładnie połącz składniki.Z białek ubij sztywną piankę i dodaj na masy. 

Ciasto za pomocą lejka  przelej do plastikowej butelki. W  korku zrób dziurę. Zakręć butelkę.  W garnku rozgrzej olej i wlej partiami ciasto tworząc zawijasy. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Chrust przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.


wtorek, 27 stycznia 2015

Szpecle ( niemiecki kluski kładzione )

Szpecle (  niemiecki kluski kładzione )



Składniki :
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 szklana wody,
  • 3 jajka,
  • sól, 
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Do miski wlej wodę i śmietanę. Wbij jajka. Dokładnie wymieszaj składniki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gęstą masę. 

W garnku ugotuj wodę. Ciasto ( partiami ) przeciskaj przez sitko z większymi oczkami. ( Kluski przeciskałam przez garnek z dziurkami do gotowania na parze ). Gotuj przez minutę. Przełóż kluski do sitka i zalej zimną wodą.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Roladki z kurczaka z marchewką

Roladki z kurczaka z marchewką 
( farsz warzywny jak w rybie po grecku )


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 marchewki,
  •  1 pietruszka, 
  • 1 /2 pora, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  •  1 płaska łyżeczka płatków chilli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • sos majonezowy czosnkowy,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania roladek,
  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta.
 Przygotowanie :

Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną cebulę, pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość pomaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli. Duś warzywa około 10 minut aż będą miękkie.  

Fileta z kurczaka delikatnie rozbij. Mięso natrzyj pieprzem i solą. Posmaruj od wewnątrz każdy płat mięsa sosem czosnkowym.  Na każdym płacie mięsa ułóż farsz z marchewki. Zwiń w roladkę. Roladki na początku obtocz w mące , rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.

sobota, 24 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami i pianką

Ciasto z jabłkami i pianką



Składniki biszkopt:  ( Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkopt : 

 Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 180 stopni. 


Składniki masa jabłkowa :
  •  1,2 - 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 1 łyżka masła. 
 Przygotowanie masy jabłkowej :

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuść masło i podsmaż jabłka.  Wsyp galaretki ( suche ) i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Ostudź masę. 

Składniki masa śmietankowa :


  •  400ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.
 
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.


Składniki dodatkowe :
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
  • 2-3 łyżki marmolady owocowej.
   Ostudzony biszkopt posmaruj marmoladą. Wyłóż masę jabłkową i włóż do lodówki aż stężeje. Następnie na masę jabłkową wyłóż piankę śmietankową i ponownie włóż do lodówki aż stężeje.

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.

Na śmietankową piankę wylej tężejąca galaretkę. Ponownie włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki. 


Sałatka z kaszą gryczaną i tuńczykiem

Sałatka z kaszą gryczaną i tuńczykiem


Składniki :
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 awokado,
  • rukola,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie :

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kubka wlej olej. Wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystko. Do miski wsyp wcześniej przygotowaną kaszę. Dodaj tuńczyk, pokrojone awokado  oraz rukolę. Wlej sos i delikatnie wymieszaj składniki.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini 


Składniki :

  • 1 opakowanie tortellini z serem,
  • 100g wędzonej szybki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1/2 główki sałaty,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka.
Przygotowanie : 

Tortellini przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę i rzodkiewkę pokrój w cienkie paseczki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Do miski wrzuć tortellini, szynkę, rzodkiewkę, sałatę i kukurydzę. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wsyp sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

czwartek, 22 stycznia 2015

Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka 


Składniki : ( inspiracja ) 

  • 4 duże cebule,
  • 6 płaskich łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski. Wsyp sól i dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw miskę na godzinę. Wsyp do cebuli trzy łyżki  mąki i papryką. Potrząsaj miska aż mąka pokryje całą cebulę. Odstaw na 30 minut. Ponownie wsyp trzy łyżki mąki i pokryj nią całą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż aż  będzie złota często mieszając. ( olej powinien zakrywać cebulę oraz nie może być bardzo mocno rozgrzany wtedy cebula się spali). Cebulkę odcedź z tłuszczu i przełóż na ręcznik papierowy do odsączania.  

środa, 21 stycznia 2015

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Biszkoptowa rolada z jabłkami



Składniki :
  • 3 duże jabłka,
  • cynamon,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 jajek L,
  • 100g mąki,
  • 70g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp cynamonem.  Formę  wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż jabłka.

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.

Ciasto wylej na jabłka i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt.  Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.


niedziela, 18 stycznia 2015

Domowa granola

Domowa granola


Składniki :
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 4 łyżki siemię lnianego,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1/2 szklanka żurawiny,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 1/3 szklanki zielonej herbaty.
Przygotowanie :

Miód rozpuść w zielonej herbacie.  Do miski wsyp płatki owsiane, orzechy, siemię lniane, migdały i kokos. Wlej miód z herbatą i wymieszaj składniki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp bakalie. Rozłóż równomiernie. Włóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piecz przez 10 minut następnie przemieszaj płatki i piecz kolejne 10 minut.  Wsyp rodzynki i żurawinę. Ostudź granolę. Przełóż do słoika.


sobota, 17 stycznia 2015

Naleśniki z cytrynowym serkiem

Naleśniki z cytrynowym serkiem


Składniki naleśniki: 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mleka,
  •  1 szklanka wody gazowanej, 
  • 1,5 szklanki mąki,
  •  olej do smażenia.
 Przygotowanie naleśników :
 
Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze naleśniki. 
 
Składniki serek :
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 150 g serka mascarpone,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie serka  :
 
Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej sok z cytryny i dodaj serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.  

Każdy naleśnik posmaruj serkiem i zwiń w roladkę.
 
 

piątek, 16 stycznia 2015

Pulpeciki z indyka z marchewką

Pulpeciki z indyka z marchewką

Składniki :

  • 400g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 średnie marchewki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • koperek,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż chwilę marchew. Do miski przełóż mięso. Dodaj posiekany koperek i wcześniej przygotowaną marchew. Wsyp kaszę, sól i pieprz. Wyrób masę. Mięso włóż do lodówki na 40-50 minut. Dłonie posmaruj olejem i uformuj pulpeciki. Smaż na rozgrzanym oleju. 




wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki


Składniki :
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe żółtko,
  • 60g cukru pudru,
  • 200g mąki,
  • aromat waniliowy,
  • 150g masła.
Przygotowanie :

Ugotowane żółtka pokrusz. Dodaj  surowe żółtko i cukier puder. Zmiksuj dokładnie na puszystą masę. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i utarte żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 40-50 minut. Ciasto podziel na części. Napełnij nim maszynkę i wyciskaj przez wybrany otwór ciasteczka. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sałata na słodko

Sałata na słodko


Składniki :
  • sałata zielona,
  • 250g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3/4 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Dokładnie umyj liście sałaty. Porwij na mniejsze kawałki. Śmietanę przelej do miseczki.  Wsyp cukier i sól. Wlej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Słodki sos śmietanowy wlej do sałaty i delikatnie wymieszaj.

niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną


Składniki biszkopt:  ( Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkopt : 

 Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 180 stopni. 


Składniki masa krówkowa :

  • 120g miękkiego masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 200g łuskanego słonecznika,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :

Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki.  
 
 Składniki masa śmietankowa :
  •  400ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
 Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Składniki dodatkowe :
  •  50g gorzkiej czekolady,
  •  herbatniki maślane.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
 
Przygotowanie ciasta : 

Na biszkopt wyłóż masę krówkową ze słonecznikiem. Rozsmaruj. Następnie rozsmaruj masę śmietankową i na górę ułóż herbatniki maślane obok siebie. Całość polej czekoladą tworząc paseczki.

 

sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto kawowe z wiśniami

Ciasto kawowe z wiśniami 


Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  

Składniki masa cappuccino :
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 10 łyżek cappuccino,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 g serka mascarpone, 
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej,
Przygotowanie masa cappuccino :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Dodaj partiami serek mascarpone Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Składniki polewa :
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła.
Przygotowanie polewy :

Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. 

Przygotowanie ciasta :

Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj połową konfitury i połóż 1/3 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i połóż resztę masy kawowej. Zrób czekoladowe paski na górze ciasta.  Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. 


wtorek, 6 stycznia 2015

Zakręcone cynamonowe drożdżówki

Zakręcone cynamonowe drożdżówki



Składniki ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklaki mleka,
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka.
 Przygotowanie ciasto :

Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże  oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.


Składniki nadzienie :
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 150g masła,
  • 4-5 łyżek cukru.
Przygotowanie drożdżówek :

Cukier rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową.  Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  


 

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sałatka z makaronu ryżowego

Sałatka z makaronu ryżowego


Składniki :
  • 150g makaronu w kształcie ryżu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 6-8 plasterków szynki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka.
 Przygotowanie : 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski. Wrzuć kukurydzę, pokrojoną szynkę i paprykę. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Print