Biszkoptowa rolada z jabłkami
Składniki :
- 3 duże jabłka,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oleju,
- 5 jajek L,
- 100g mąki,
- 70g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp cynamonem. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż jabłka.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.
Ciasto wylej na jabłka i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt. Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńAle piękny, wyrośnięty biszkopt. :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! jak się wyrobię to przygotuję z okazji dzisiejszego dnia babci :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci wyszła! *.*
ale jadłabym :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co upiekę na weekend:).
OdpowiedzUsuńUpiekłam ją nie w weekend, ale na wczorajszy wyjazd do przyjaciół:). Jest przepyszna i taka szybka do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńnie bardzo rozumiem co mam zrobic po wyciagnieciu z pieca? czy mam wyjac cale ciasto przewrocic go do gory na sciereczke? czy tez nie wyjmujac przewrocic do gory z cala brytwanka?
OdpowiedzUsuńAnonimowy po wyjęciu z pieca masz wziąć ciasto (najlepiej trzymając za końcówki papieru), przewrócić je na ściereczkę kuchenna tak, aby upieczona strona ciasta dotykało ściereczki. Zdjąć papier i wówczas zrolować.
OdpowiedzUsuńzapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤