Kruche koszyczki
Składniki " koszyczki " :
- 250g mąki,
- 100g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 150g masła.
Przygotowanie kruchego ciasta :
Na stolnicę wysyp mąkę. Wymieszaj z mąką cukier puder. Zrób wglębienie i
dodaj pokrojone masło oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.Owiń ciasto z folię i włóż do lodówki na 40 minut.
Podziel ciasto na 2 części. Jedną cześć ciasta rozwałkuj i wyłóż do
metalowych foremek - babeczek.
Babeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni przez 12-15 min. Drugą część ciasta rozwałkuj i
wytnij długie paseczki. Zapleć z 2-3 paseczków warkoczyki tworząc
pałączki koszyczków. Warkoczyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc "podkowę". Piecz przez 8 minut w temp 180 stopni.
Składniki masa budyniowa :
- 0,5L mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 120g masła,
- 0,5 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 opakowanie budyniu śmietankowego bez
cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do
miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko
dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem . Do gotującego
mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka,
jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje.
Przygotowany budyń ostudź.
Składniki dodatkowe :
Każdy kruchy koszyczek posmaruj ostudzonym budyniem. Ułóż ulubione owoce
oraz włóż pałączki koszyczków