czwartek, 2 kwietnia 2015

Domowy majonez

Domowy majonez


Składniki :
  • 1 jajko,
  • 250 ml oleju słonecznikowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki białego octu winnego.
Przygotowanie :

Jajko dokładnie umyj i wyparz w wrzątku przez 10 sekund.

Do miseczki wbij jajko. Wsyp sól, pieprz i cukier. Wlej ocet.  Mikserem ubij wszystko na pianę. Stopniowo, wolnym strumieniem, małymi partiami wlej olej cały czas ubijając. Masa zrobi się gęsta i biała.

2 komentarze:

  1. Jak długo można taki majonez przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Karolino,
      Najczęściej majonez przygotowuję tuż przed podaniem lub wieczorem aby był świeży na śniadanie.
      Nie mam zaufania do dan z surowych jajek.
      Myślę , że majonez szczelnie zamknięty w słoiczek i przechowany w lodówce będzie dobry przez 2 dni.

      Pozdrawiam, !

      Usuń

Print