Proste ciasto ze śliwkami
Składniki :
- 2 szklanki mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 140g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kg śliwek,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zrób wgłębienie i wbij jajko oraz dodaj pokrojone masło. Szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy. Na górze ułóż śliwki ( skórką do dołu ) i posyp brązowym cukrem.
Składniki kruszonka :
- 4 łyżeczki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut.