poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Chlebki naan

 Chlebki naan 


Składniki :
  • 350g mąki,
  • 7g drożdży instant suszonych,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanka ciepłej wody,
  • 120g jogurtu naturalnego, ( w temperaturze pokojowej ).
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, jogurt i olej. Połącz dokładnie składniki aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50minut.

Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj cienko. Rozgrzej patelnie i smaż z dwóch stron.



czwartek, 27 sierpnia 2020

Drożdżowe węże z kabanosem

 Drożdżowe węże z kabanosem 



Składniki :
    • 2 szklanki mąki,
    • 6 łyżek oleju,
    • 20g świeżych drożdży,
    • 2/3 szklanki wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • sezam , czarnuszka - do posypania,
    • czarne oliwki - do dekoracji,
    • kawałek czerwonej papryki - na języczki,
    • pieprz ziarnisty - na oczy,
    • kabanosy,
    • jajko do posmarowania ciasta.

Przygotowanie :

Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.

Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj potnij na paski. Każdego kiełbasa owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.  Posmaruj węże rozbełtanym jajkiem i udekoruj wg uznania. . Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. 



poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

 Kotlety ziemniaczane z żółtym serem 



Składniki :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150g startego żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • 1 rozbełtane jajko,
  • bułka tarta,
  • garść łuskanego słonecznika,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie kluski :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę. Dodaj ser i wymieszaj składniki

Do bułki tartej wsyp słonecznik. 

 Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Print