środa, 28 września 2016

Jogurtowe pancakes ze wzorkiem

Jogurtowe pancakes ze wzorkiem




Składniki :

300ml jogurtu naturalnego,

2 jajka,
2 łyżki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250g mąki,

1 łyżka kakao,
3 łyżki roztopionego masła.

Przygotowanie :


Do miski wlej jogurt i masło. Wbij jajka i wsyp cukier. Energicznie wymieszaj. Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz składniki. Do kubka odlej 1/3 porcji ciasta i dodaj kakao. Wymieszaj składniki. Na rozgrzanej patelni teflonowej za pomocą narysuj wzorek ciemnego ciasta. Zalej jasnym. nakładaj porcje placuszków łyżką. Smaż na suchej patelni z dwóch stron na złoty kolor.

wtorek, 20 września 2016

Klopsy z suszonymi pomidorami

Klopsy z suszonymi pomidorami 


Składniki :
  •  500g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 4-6 szt suszonych pomidorów,
  •  cebula,
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  jajko, 
  • sól,
  •  pieprz,
  •  świeży tymianek,
  •  olej do smażenia, 
  •  2 łyżki mąki. 
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśnięta bułkę. Wbij jajko, dodaj wcześniej podsmażoną cebulkę i pokrojone drobno suszone pomidory. Dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj niewielkie kuleczki i obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym oleju  z każdej strony.



wtorek, 6 września 2016

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego


Składniki :
  • 190g kleiku ryżowego,
  • 3 jajka,
  • 220g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • marmolada.
 Przygotowanie :

Do miski wrzuć masło. Wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj po jednym jajku. Na końcu wsyp kleik i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz składniki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj w dłoniach niewielkie kulki wielkości orzecha. W każdej kulce zrób wgłębienie i napełnij marmoladą. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz przez  15-20 minut. 

poniedziałek, 5 września 2016

Zupa krem z czosnku

Zupa krem z czosnku 


Składniki :
  • 1 główka czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • 100g serka topionego śmietankowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.
 Przygotowanie :

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż parę minut. Ząbki czosnku obierz i potnij na mniejsze kawałki. Dodaj cebuli, smaż co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj serek topiony. Gotuj ponownie parę minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
 

Print