Pianka adwokatowa z kokosem
Składniki biszkopt : ( forma 24x29 cm)
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 250m śmietanki 30%,
- 200g serka mascarpone,
- 150 ml adwokatu ( likier jajeczny ),
- 150g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno i dodawaj partiami serek. Nie przerywając miksowania dodaj likier jajeczny. Wsyp kokos. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj składniki.
Na ostudzony biszkopt wlej masę adwokatową, posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin.