piątek, 30 czerwca 2017

Czekoladowy makaron z serem i karmelizowaną brzoskwinią

Czekoladowy makaron z serem
 i karmelizowaną brzoskwinią 


Składniki :
  • Lubella makaron czekoladowy mini świderki,
  • 4 brzoskwinie,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 300g serka waniliowego,
  • płatki migdałów do posypania.
Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w cukrze i grilluj z dwóch stron. Makaron podawaj z serkiem oraz brzoskwiniami. Całość posyp płatkami migdałów. 

piątek, 23 czerwca 2017

Racuchy z ricotty

Racuchy z ricotty 


Składniki :
  •  2 jajka L,
  • 100g mąki,
  • 100ml mleka,
  • 50g cukru,
  • 100g ricotty,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Białka ubij wraz z solą na sztywną pianę.  Żółtka wymieszaj z ricottą i cukrem. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Partiami do gęstego ciasta dodaj białka. Delikatnie połącz składniki. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj partie ciasta na patelnię. Smaż z dwóch stron na złoty  kolor. 

sobota, 10 czerwca 2017

Czekoladowe ciasto z kokosową kratką

Czekoladowe ciasto z kokosową kratką 


Składniki biszkopt :
Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 2 kopiaste łyżki kakao, 
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.


 Przygotowanie biszkopt : 


Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Składniki kratka kokosowa :
  •  2 białka,
  • 40g masła,
  • 80g cukru pudru, 
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • drobno posiekane orzechy arachidowe.
Przygotowanie kratki kokosowej :

Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i połącz składniki. Ostudź. Białka wraz z solą  ubij na sztywną pianę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.  Wiórki kokosowe przesyp do białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Kokosową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę. Całość posyp orzechami.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Składniki masa :
  •  400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
  • 200 serka mascarpone, (schłodzony )
  • skórka z 1 cytryny,
 Przygotowanie masy :
Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.  


 Przetnij ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż drugą warstwę ciasta. Delikatnie ugnieć. Całość włóż do lodówki na 2 godziny.  

Jeśli ciasto wyrośnie zbyt mocno można dolną warstwę przyciąć wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. 


  

Print