Czekoladowe ciasto z kokosową kratką
Składniki biszkopt :
( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 kopiaste łyżki kakao,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia.
Składniki kratka kokosowa :
- 2 białka,
- 40g masła,
- 80g cukru pudru,
- 100g wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- drobno posiekane orzechy arachidowe.
Przygotowanie kratki kokosowej :
Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i połącz składniki. Ostudź. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wiórki kokosowe przesyp do białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Kokosową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę. Całość posyp orzechami.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w
temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
- 200 serka mascarpone, (schłodzony )
- skórka z 1 cytryny,
Przygotowanie masy :
Śmietankę
wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj
partiami serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.
Przetnij ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż drugą warstwę ciasta. Delikatnie ugnieć. Całość włóż do lodówki na 2 godziny.
Jeśli ciasto wyrośnie zbyt mocno można dolną warstwę przyciąć wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie.