Kremówka na croissantach
Składniki :
- 8 szt rogalików croissant,
- ulubiony likier, ( u nas karmelowy)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
- 1/4 szklanki cukru,
- 800ml mleka,
- 200g miękkiego masła,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie :
Do garnka wlej 600ml mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałej części mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wymieszany budyń wlej do gotującego mleka. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje i stanie się aksamitny. Ściągnij z ognia i przykryj folią. Budyń pozostaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń.
Rogaliki przekrój na pół. Dno foremki wyłóż spodami z croissantów i posmaruj ulubionym likierem. Rozsmaruj masę budyniową. Na górze ciasta ułóż górną część rogalików. Całość posyp cukrem pudrem i włóż ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny.