środa, 31 lipca 2013

Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem

Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem

Bardzo orzeźwiające ciasto z masą ryżową i ananasem. 
Masa ryżowa przygotowana jest na piwie Książęce Jasne Ryżowe.
Największą zaletą tego piwa jest aromat, rześkość oraz lekkość i orzeźwienie.
Wyczuwalna jest nutka goryczy która łagodnieje ze słodkim ananasem.
Całość idealnie się komponuje.  
Polecam przygotować ciasta na upalne dni.

Składniki biszkopt :
  • 3 jajka
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki masa ryżowa :
  •  200g ryżu do risotto
  • 1L mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 puszki ananasów krojonych
  • 2 łyżki żelatyny
Składniki polewa :
  • 200g dżemu morelowego
  •  1/2 szklanki cukru
  • 100ml śmietanki 30%
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej piwo. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy ryżowej :

Do garnka wlej mleko. Wysp cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Do masy dodaj kawałki ananasa i wymieszaj składniki. Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wody. Przelej do masy ryżowej i wymieszaj składniki. Masę wlej na biszkopt i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie polewy :

Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować wlej śmietanę i wymieszaj składniki. Dodaj dżem i dokładnie połącz składniki. Ostudź. Polewę przelej na stężoną masę ryżową i ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.





Śniadaniowy pucharek z karmelizowanymi bananami

Wyzwanie z BelVitą #1 -
Śniadaniowy pucharek
 z karmelizowanymi bananami

Dzisiaj zaczęłam swoje pierwsze wyzwanie z BelVitą. W ciągu 5 kolejnych dni będę Wam prezentować przepisy na śniadania z wykorzystaniem ciastek BelVita. 
Zapraszam na pierwszy przepis.

Ciasteczka  BelVita poza doskonałym smakiem dają nam masę energii na rozpoczęcie dnia. Po zjedzeniu posiłku którego składnikiem są ciastka BelVita węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu aż przez 4 godziny. Ponadto zawierają witaminy takie jak B6, B1 , B3 oraz błonnik. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.

Składniki : (na 2 porcje)
  • 4 ciastka BelVita musli z owocami
  • 300g jogurtu naturalnego
  • garść świeżych porzeczek
  • 2 banany
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie :

Banana pokrój w grubsze plasterki. Posyp kolosem i brązowym cukrem. Podsmaż na maśle. Ciastka pokrusz w dłoniach i wsyp do pucharków. Wlej część jogurtu naturalnego, ułóż banany i porzeczki. Pucharek posyp resztą ciasteczek BelVita.


wtorek, 30 lipca 2013

Makaron ze szpinakiem i rodzynkami

Makaron ze szpinakiem i rodzynkami

Bardzo lekka propozycja na obiad.
Idealna na upalne dni. 

Składniki :
  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100ml śmietany 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • 100g makaronu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.

Szpinak dokładnie umyj. Włoż do garna ze wrzątkiem i gotuj 2 minuty. Ugotowany szpinak przelej zimną wodą i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę , podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i odcedzone rodzynki. Duś parę minut. Wlej śmietanę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.   

Makaron wrzuć do szpinaku i połącz składniki. Podawaj gorące. 


poniedziałek, 29 lipca 2013

Kieszonki francuskie z jabłkami i rodzynkami

Kieszonki francuskie z jabłkami i rodzynkami

Bardzo proste do przygotowania kieszonki z jabłkami i rodzynkami. 
W ekspresowym tempie możesz przygotować wyjątkowy deser.

 
Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • jajko do posmarowania 
  • cukier do posypania
Przygotowanie :

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, posyp cynamonem, wsyp rodzynki i duś na wolnym ogniu 10 - 15 minut aż jabłka staną się miękkie. Z ciasta francuskiego wytnij owale i na jedną cześć ułóż jabłka z rodzynkami. Sklej ze sobą końce. Każdą kieszonkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Na górze wytnij 2 otworki. Ciastka wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.    



sobota, 27 lipca 2013

Muffinki z owocami leśnymi

Muffinki z owocami leśnymi

Pogoda jest idealna na wycieczki.
Warto przygotować przepyszne muffinki i wziąć ze sobą.
Są pyszne ! 

Składniki :
  • świeże jagody, maliny
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 250g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 80 ml oleju ( rzepakowego)
  • 250 ml mleka
Przygotowanie :

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do białek wsyp 5 łyżek cukru pudru i ubij na sztywną pianę. Do żółtej wsyp resztę cukru pudru i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę połącz z resztą ciasta. Do każdej foremki do muffinek wlej ciasto na 2/3 wysokości. Połóż owoce i posyp płatkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 



piątek, 26 lipca 2013

Makaron z ostrymi pulpecikami

Makaron z ostrymi pulpecikami


Składniki : 
  • 200g makaronu spaghetti, 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  •  sól,
  •  pieprz, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 papryczka chilli,
  •  1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  •  1 szklanka bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka tymianku,
  •  olej do smażenia.

Przygotowanie :

 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, drobną posiekaną papryczkę chilli, parmezan (3 łyżki), sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem. 


środa, 24 lipca 2013

Roladki owinięte boczkiem ze szpinakiem

Roladki owinięte boczkiem
 ze szpinakiem

Przepyszne roladki z farszem szpinakowym owinięte boczkiem. 
Świetnie smakują na zimno jako dodatek do pieczywa zamiast wędlin.



Składniki: 
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 300g świeżego szpinaku,  
  •  2 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • pieprz,
  •  sól,
  • ok 6 plastrów boczku surowego wędzonego,
  • listki świeżej szałwii,
  • olej do smażenia

Przygotowanie : 
Filet opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbij.(należy robić to delikatnie tak aby nie porobić  dziur w mięsie). Na patelni z dodatkiem oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szpinak. Podlej niewielką ilością wody i parę minut duś. Cały farsz pozostawi do ostygnięcia.  Mięso rozłożyć , nałoży farsz i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę owiń boczkiem i połóż listek świeżej szałwii. Roladki delikatnie polej olejem, połóż folię aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180-190 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz kolejne 10 minut.


Sorbet różano - malinowy

Sorbet różano - malinowy

Idealny sorbet różany z nutką malinową.
Polecam na takie dni jak dziś - bardzo słoneczne !

Składniki :
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 kubki płatki róż ( oczyszczone bez łodyżek )
  • 300ml herbaty malinowej
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie :

Cukier puder rozpuść w300ml gorącej wody. Wrzuć płatki róż i odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj i przelej przez sitko. Dodaj sok z cytryny oraz herbatę malinową. Połącz składniki. Całość wstaw do zamrażarki na 20-30 minut aż sorbet zacznie zamarzać po brzegach. Zmiksuj składniki. Czynność powtarzaj 2-3 razy.

wtorek, 23 lipca 2013

Koktajl jagodowo-bananowy z płatkami owsianymi

Koktajl jagodowo-bananowy
z płatkami owsianymi

Idealna propozycja na syte śniadanie.
Pyszne i zdrowe.

Składniki :
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 banan
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Podawaj schłodzone.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki cappuccino z kawowym mascarpone

Naleśniki cappuccino 
z kawowym mascarpone

 Próbowaliście już naleśniki o smaku cappuccino ?
Przepyszne z kawowym serkiem mascarpone.

Składniki :
  • 1 1/5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cappuccino 
  • klarowane masło, do smażenia
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie :
 
 Roztrzep jajka w mleku. Dodaj mąkę, cappuccino i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. 
 
Kawę rozpuść w  1/4 szklance wody. Dodaj cukier i wymieszaj. Kawę przelej do serka mascarpone i dokładnie połącz składniki. 


Każdego naleśnika cienko posmaruj serkiem.



niedziela, 21 lipca 2013

Muffinki z morelami

Muffinki z morelami

Puszyste muffinki z morelami.
Idealne do popołudniowej kawy.
Możesz je nadziać dowolnymi owocami.

Składniki :
  • świeże morele (około 6 sztuk)
  • 250g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 80 ml oleju ( rzepakowego)
  • 250 ml mleka
Przygotowanie :

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do białek wsyp 5 łyżek cukru pudru i ubij na sztywną pianę. Do żółtej wsyp resztę cukru pudru i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę połącz z resztą ciasta. Do każdej foremki do muffinek wlej ciasto na 2/3 wysokości i połóż pół moreli. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 


sobota, 20 lipca 2013

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to aromatyczny gulasz z warzywami.
Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne.
Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną.
Gorąco polecam.
Składniki :
  • 400-500g karczku wieprzowego, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka,
  • 3 małe ogórki konserwowe, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :

Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ogórki. Duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.

piątek, 19 lipca 2013

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 
z mascarpone

Pyszny i prosty obiad w 20 minut.
Bardzo kremowy sos z mascarpone i pomidorami idealny do dań z makaronem.

Składniki :
  • 100g ulubionego makaronu
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 150g serka mascarpone
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  •  1 cebula
  • olej
 Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Mięso opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż mięso na złoty kolor z niewielką ilością oleju.  Mięso ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę. Wlej pomidory i bulion. Duś parę minut. Dodaj mascarpone i dokładnie połącz składniki. Mięso ponownie wrzuć do sosu i wymieszaj całość. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.



czwartek, 18 lipca 2013

Puszyste ciasto z jagodami

Puszyste ciasto z jagodami


Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto w środku tygodnia to to jest idealne.
Wilgotne i bardzo puszyste.
Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.


Składniki :
  • 1 - 1,5 szklanki jagód
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :

Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp jagodami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

środa, 17 lipca 2013

Śniadaniowe gofry z musli

Śniadaniowe gofry z musli

Fitella Musli lekkie od GELLWE
to idealna przekąska w ciągu dnia pełna kawałków suszonej żurawiny , ananasa i aloesu.
Pomijając walory smakowe które są oszałamiające, całość jest opakowana w małą, poręczną saszetkę którą można zabrać ze sobą gdziekolwiek się zechce.
Spożyć można na wiele sposobów, ja dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie śniadanie.
Chrupiące gofry z jogurtem naturalnym posypane pysznymi płatkami fitella.

Składniki : (gofry)
  •  2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 0,5 szklanki oleju lub stopionego masła,
  •  1 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  szczypta soli, 
  • 4 łyżki cukru.
 Składniki dodatkowe :
  • 2 opakowania fitella musli lekkie - aloes, żurawina, ananas
  • 4 łyżki płatków z pełnego ziarna pszenicy Gellwe Fitella
  • 400g jogurtu naturalnego
  • świeże owoce - u mnie jagody 
Przygotowanie : 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 5 minut.
Gofry ostudź na kratce. Na każdego ułóż jogurt naturalny. Posyp płatkami Gellwe fitella oraz musli. Dodaj ulubione świeże owoce.



wtorek, 16 lipca 2013

Roladki z brzoskwiniami i serem brie

Roladki z brzoskwiniami i serem brie

Zachwycił mnie smak roladek drobiowych z truskawkami.
Te, z brzoskwinią są równie pyszne.
Lekko kwaśny smak brzoskwiń idealnie komponuje się z kremowym serkiem brie.

Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100g sera camembert
  • sól
  • pieprz
  • świeże brzoskwinie
  • olej  do smażenia
 Przygotowanie :
Mięso oczyść. Delikatnie przekrój fileta na pół i rozbij. Oprósz solą, pieprzem. Na środku ułóż kawałek sera i pokrojone brzoskwinie.  Zwiń roladkę i zepnij wykałaczką.  Smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Knedle z serem i jagodami

Knedle z serem i jagodami


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • 1 szklanka jagód
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wsyp jagody.  Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.

niedziela, 14 lipca 2013

Roladki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Roladki z pieczarkami 
i suszonymi pomidorami

Idealne roladki na dzisiejszy obiad.
Jedno z moich ulubionych połączeń - pieczarek i suszonych pomidorów.

Składniki :
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 4-6 szt suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki śmietany
  • bulion
  • olej
Przygotowanie : 

Mięso opłukaj i przetnij wzdłuż na pół. posyp solą, pieprzem i papryką słodką. Delikatnie rozbij filety. Pieczarki, pomidory i cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na rozgrzanej patelni wlej odrobinę oleju.  Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym filecie ułóż odpowiednią ilość farszu. Zwiń roladki spinając wykałaczką lub zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki podsmaż z każdej strony. Wlej bulion i całość włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku.

sobota, 13 lipca 2013

Muffinki z musli

Muffinki z musli

Muffinki uwielbiamy pod każdą postacią. Mogą być z lub bez dodatków.
Przedstawiam wersję fit czyli z płatkami musli od fitteli.
Połączenie smaków bardzo udane a do tego czyste sumienie, że zjadamy równiez coś zdrowego

Składniki :
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 opakowanie fitella musli lekkie - aloes, żurawina, ananas
  • 1 opakowanie filetta musli lekkie - suszona śliwka, rodzynki, słonecznik
Przygotowanie :

Przygotuj 2 miski. Do pierwszej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i musli fitella. Wymieszaj składniki. Do drugiej wlej mleko, olej oraz wbij jajko. Widelcem wymieszaj całość. Składniki "mokre" wlej do miski ze "suchymi" i dokładnie połącz składniki. Ciasto przelej do papilotek i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 




Bułeczki z pieczarkami i żółtym serem - niezwykle puszyste i miękkie

Bułeczki z pieczarkami i żółtym serem
 - niezwykle puszyste i miękkie


Składniki : 
 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki,
  •  100g żółtego sera, ( pokrojonego w kostkę)
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  •  przyprawa do pizzy,
  •  jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie : 
 
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
 
Pieczarki, cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni roztop masło i odsmaż całość.
 
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku ułóż pieczarki z cebulą i serem żółtym. Uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.


piątek, 12 lipca 2013

Złote pałki z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Złote pałki z kurczaka
 z młodymi ziemniaczkami

Prosta propozycja na dzisiejszy obiad.
Złociste pałki z kurczaka z młodymi ziemniaczkami.

Składniki :
  • 4 pałki z kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • młode ziemniaczki
  • świeży rozmaryn
Przygotowanie :

Pałki z kurczaka oczyść i osusz ręcikiem papierowym. Do słoiczka (lub kubeczka) wlej olej, wsyp sól, pieprz, paprykę oraz przeciśniety przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki. Natrzyj pałki marynatą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaczki wyszoruj, polej olejem i posyp gałązkami świeżego romarynu. pałki oraz ziemniaczki ułóż obok siebie na blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.

czwartek, 11 lipca 2013

Gołąbki z ryżem i grzybami w kremowym sosie

Gołąbki z ryżem i grzybami
w kremowym sosie

Oryginalne gołąbki z farszem mięsno-grzybowym 
są świetną propozycją na obiad.
Idealnie komponują się z sosem śmietankowo-kurkowym.

Składniki : (gołąbki)

  • 300g świeżych kurek
  • 600g zmielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 jajko
  • bulion
  • 2 łyżki masła 
  • 1 duża młoda kapusta biała

Składniki : (sos)
  • kurki świeże 200g, 
  • 1 cebula, 
  • 300g-400g śmietany 30%, 
  • 2 łyżki masła,
  •  parmezan tarty 1 garść,
  •  sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie gołąbków : 

Z kapusty wykrój głąb, wsadź do garna, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. 
Cebulę pokrój w kostkę.  Kurki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Cebulę i kurki podsmaż na maśle. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Mięso wrzuć do miski dodaj podsmażone kurki z cebulą, ryż,  jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek.  Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. 

Przygotowanie sosu :

Kurki dokładnie oczyść.  Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan. Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane gołąbki polej sosem.

Print