Orzeźwiające ryżowe ciasto z ananasem
Bardzo orzeźwiające ciasto z masą ryżową i ananasem.
Masa ryżowa przygotowana jest na piwie Książęce Jasne Ryżowe.
Największą zaletą tego piwa jest aromat, rześkość oraz lekkość i orzeźwienie.
Wyczuwalna jest nutka goryczy która łagodnieje ze słodkim ananasem.
Całość idealnie się komponuje.
Polecam przygotować ciasta na upalne dni.
Składniki biszkopt :
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki piwa Książęce Jasne Ryżowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g ryżu do risotto
- 1L mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 puszki ananasów krojonych
- 2 łyżki żelatyny
- 200g dżemu morelowego
- 1/2 szklanki cukru
- 100ml śmietanki 30%
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej piwo. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy ryżowej :
Do garnka wlej mleko. Wysp cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Do masy dodaj kawałki ananasa i wymieszaj składniki. Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklance wody. Przelej do masy ryżowej i wymieszaj składniki. Masę wlej na biszkopt i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotowanie polewy :
Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować wlej śmietanę i wymieszaj składniki. Dodaj dżem i dokładnie połącz składniki. Ostudź. Polewę przelej na stężoną masę ryżową i ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.