czwartek, 29 grudnia 2016

Babcine ciasto z makiem

Babcine ciasto z makiem 


Składniki : ( blacha 26x24cm )
  • 300g mąki,
  • 200g masła,
  • 1 żółtko jajka L,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  180g cukru.
 Przygotowanie ciasta :

Do miski blendera wsyp mąkę, cukier  i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło oraz śmietanę i żółtko. Dokładnie zmiksuj składniki. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę. 

Składniki nadzienie :
  • 80g masła,
  •  1 jajko L,
  • 200g cukru pudru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  •  200g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mielonego maku,
  • 250ml mleka,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotowanie nadzienia :

 Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miękkie masło, aromat waniliowy i jajko. Zmiksuj dokładnie aż masa będzie puszysta. Wsyp skórką z pomarańczy.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Nie przerywając miksowania do puszystej masy wsyp partiami mąkę z makiem oraz wlej partiami mleko. Dokładnie połącz składniki. 

Przygotowanie ciasta : 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki.  Wlej masę makową i przykryj całość drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Podziurkuj widelcem. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni  i piecz przez 50minut.


Składniki dodatkowe :

  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.
 Przygotowanie :




Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny. 
Ciasto polej lukrem.  




Klopsy z fileta w sosie koperkowym

Klopsy z fileta w sosie koperkowym 


 
Składniki : 
  • 350g mięsa mielonego indyczego, 
  •  1 mała bułeczka namoczona w mleku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • jajko,
  • bulion do gotowania.



Przygotowanie klopsiki : 
 
Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko i  bułkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.

Składniki  sos koperkowy : 
  • koperek świeży, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • sól,
  •  pieprz.


Przygotowanie sos : 
 
Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 


Przygotowanie :


 Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

czwartek, 15 grudnia 2016

Kokosowe ciasteczka z maszynki

Kokosowe ciasteczka z maszynki


Składniki :
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe żółtko,
  • 60g cukru pudru,
  • 180g mąki,
  • aromat waniliowy,
  • 160g masła,
  • 80g wiórek kokosowych.
Przygotowanie :

Wiórki kokosowe przełóż do blendera i zmiel. Ugotowane żółtka pokrusz. Dodaj  surowe żółtko i cukier puder. Zmiksuj dokładnie na puszystą masę. Na stolnicę wysyp mąkę oraz wiórki. Dodaj pokrojone masło i utarte żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 40-50 minut. Ciasto podziel na części. Napełnij nim maszynkę i wyciskaj przez wybrany otwór ciasteczka. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki polewa :
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1 płaska łyżka masła.
Przygotowanie :

W kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Polej ciasteczka.  

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Rozgrzewający korzenny rosół

Rozgrzewający korzenny rosół 


Składniki : 
  • 1 kurczak świeży bez podrobów,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • laska cynamonu,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego.

Przygotowanie :

Kurczaka podziel na mniejsze porcje. Do garnka wsyp przyprawy i praż parę minut.
Wlej wodę i wrzuć kurczaka. Wrzuć obrane warzywa i duś na bardzo wolnym ogniu 1,5 godz.Wlej sos sojowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

sobota, 10 grudnia 2016

Bułeczki świnki

Bułeczki świnki 


Składniki bułeczki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 40g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100ml mleka,
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko L.
Przygotowanie ciasta :

Do miski wsyp mąkę , drożdże , sól i cukier.  Dodaj pokrojone masło. Wymieszaj.
Wlej  mleko i wbij jajko. Wyrób elastyczne ciasto.

Składniki nadzienie :
  • 1 rozbełtane jajko,
  • pieczony kurczak - najlepiej resztki z pieczonego kurczaka kukurydzianego,
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie ,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • pieprz ziarnisty.
Przygotowanie bułeczek : 


Ciasto podziel na 6 części. Do miski przełóż pokrojone kawałki kurczaka. Dodaj pokrojoną mozzarellę. Wlej pomidory i wsyp sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Rozwałkuj. na środku ułóż farsz. Zlep dokładnie formując bułeczkę. Nadmiar ciasto urwij. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Z resztek ciasta przygotuj ryjek i noski.
Rozwałkuj ciasto. Wytnij niewielkie krążki a środku dziurki tworząc ryjek.
Ułóż na bułeczce.  Małym kieliszkiem wytnij z ciasta krążki. Potnij na 4 części tworząc uszka. Ułóż na bułeczce. Pieprz ziarnisty wbij jako oczy.

Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 25 minut. 

piątek, 2 grudnia 2016

Śniadanie do ławki szkolnej - studenckiej

Śniadanie do ławki szkolnej -  studenckiej 




"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi". Stare porzekadło nie jest do końca prawdziwe, ale w kwestii śniadania nie myli się ani trochę.
Jak pokazują badania, co trzecia osoba nie zjada śniadania w domu, lub zupełnie pomija ten posiłek przechodząc od razu do lanczu / obiadu. To nie jest dobre dla naszego organizmu, śniadanie to podstawa, której nie możemy zapomnieć. Daje nam energię, tak zwanego kopa na resztę dnia.  Dlatego powinno być pełnowartościowe i bogate w węglowodany.
W Polsce, 8 listopada po raz drugi obchodzono Dzień Zdrowego Śniadania. Jest to wydarzenie zachęcające młodych jak i dorosłych do zdrowego, systematycznego odżywiania się.

Jak walczyłam ze swoimi nawykami można przeczytać we wcześniejszym poście. Teraz opowiem, jak to jest z moimi dziećmi. Skończyły się wymówki. Kto ma pociechę w wieku szkolnym ten wie, jak wyglądają poranki. Przestawianie budzika aż do ostatniego momentu, wieczne poranne marudzenie i ubieranie na szybko, byle tylko zdążyć do szkoły. Takie warunki nie sprzyjają zjedzeniu pełnowartościowego śniadania w spokoju. W pośpiechu też nie. Jak siebie potrafię ogarnąć z rana jak trzeba, to z dziećmi jest ciągle ten sam problem. Nie pomaga wcześniejsze wstawanie!  Nie da się i już.

Co zrobiłam?
Skoro i tak czasem nie wyrabiamy się z tym śniadaniem, albo nie w takiej formie jakiej bym sobie życzyła postanowiłam działać! Do śniadaniówki syna zamiast kanapek i słodyczy zaczęłam wrzucać  pyszne ciasteczka własnego przepisu. Pożywne, pełne węglowodanów, dające energię na nadchodzące godziny szkolne i resztę dnia. Młody zajada się nimi z nieskrywanym smakiem i woli je zdecydowanie bardziej od nudnych kanapek. Z tego co opowiada, koledzy też często pytają go, co tam ma. Dla dziecka, które jest ciągle aktywne, musi przyswoić dużo wiedzy a oprócz tego jeszcze masa ruchu takie śniadanie to mistrzostwo. Nie ważne, czy zdąży je zjeść w domu czy na najbliższej przerwie. Wiem, że będzie miał energię na nadchodzący dzień, by zachowywać się tak, abym była z niego dumna !

Uważam również, że moje ciasteczka z płatkami jak i batony doskonale nadają się nie tylko dla młodych. Myślę, że studenci mają podobne problemy a może i nawet większe? Taki posiłek pomiędzy zajęciami sprawdziłby się doskonale. W końcu obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą. Dlaczego by nie spróbować? Gorąco zachęcam do wypróbowania moich pomysłów, gwarantuję że nie pożałujecie.

Batoniki z płatków żytnich Lubella


Składniki :  ( na 4 batony )
  • 1 szklanka płatków żytnich z puffem z żyta i czarną porzeczką Lubella,
  • 1 łyżka sezamu, 
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu.
 Przygotowanie :

 Do rondelka przełóż masło. Wlej miód. Podgrzej całość aż masa delikatnie zbrązowieje. Wsyp sezam, siemię lniane, rodzynki oraz płatki. Dokładnie wymieszaj składniki. Płatki przełóż do podłużnych foremek. Całość włóż do lodówki  na minimum 40 minut. 

Płatni również możesz partiami przełożyć na folię aluminiową i dokładnie zwinąć formując batoniki.

Nie zapomnij zabrać ze sobą batonów ! 


Chrupiące ciasteczka śniadaniowe z płatkami pszennymi Lubella


Składniki : ( około 12 szt )
  • 70g rozpuszczonego masła,
  • 60g cukru,
  • 1 jajko, 
  • 130g mąki,
  • aromat waniliowy,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka płatków pszennych z otrębami z puffem z pszenicy i płatkami w czekoladzie Lubella,
  • cynamon. 
 Przygotowanie :

Do miski wlej masło i aromat waniliowy. Wsyp cukier i wbij jajko. Dokładnie zmiksuj całość. Nie przerywając miksowania wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Płatki wsyp do miseczki i  delikatnie zgnieć w dłoniach.  Porcję ciasta nabieraj łyżką. Formując niewielką kulkę. Kulkę ciasta przełóż do miseczki z płatkami i delikatnie dociśnij tak aby płatki przykleiły się. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz 15-18 minut.

 

Print