wtorek, 8 grudnia 2015

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Kandyzowana skórka z pomarańczy 


Składniki :
  •  5-6 szt pomarańczy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru. 
 Przygotowanie :

Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką oraz sparz wrzątkiem. Odkrój skórką z pomarańczy pozbawiając ją wszystkich białych części ( skórek ).  Pokrój na drobną kostkę. Skórkę przełóż do rondelka. Zalej wodą i gotuj 5-6 minut. Odcedź i powtórz czynność. Do garnuszka wlej wodę ( 1/4 szklanki ) i wsyp cukier. Postaw na ogniu aż cukier się rozpuści. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Nadmiar płynu odlej. Skórkę przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. 

 

3 komentarze:

  1. domowa najlepsza!też taką robię ,a zapraszam na ''pomarańczowy łańcuch na choinkę'' pozdrawiam!
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/12/pomaranczowy-ancucha-na-choinke-jak.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię taką skórkę ,super aromat;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych dodatków, super ;)

    OdpowiedzUsuń

Print