piątek, 4 grudnia 2015

Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami



Składniki : 
  • 400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula, 
  •  2 ząbki czosnku, 
  •  2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4 kuleczki), 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej do smażenia.

Przygotowanie : 
 
 Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 1  godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku. 


Składniki :
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypania
Przygotowanie :


Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.

Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.

6 komentarzy:

  1. Mniam i wołowina nie dość, że smaczna to i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię korzystać z Pani przepisów, natomiast brakuje mi w nich pewnych szczegółów.
    W przypadku tego przepisu bardzo pomocne byłoby zdjęcie ciasta na kluseczki. Właśnie je robię i ciasto wydaje mi się za suche,kruszy mi się w rękach. Fajnie gdyby Pani napisała co w takim przypadku zrobić, czy dolać wody, czy może oleju...
    Jestem amatorem w kuchni i nie zawsze wiem, jak sobie poradzić z takimi problemami.
    A tak w ogóle uwielbiam Pani stronę z przepisami.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. TYlko z przepisów Pani korzystam, sa konkretne, jasno napisane wiem co i jak a ponadto potrawy smaczne pozdrawiam Maja

    OdpowiedzUsuń

Print