piątek, 31 stycznia 2014

Masło migdałowe

Masło migdałowe

Przygotowanie masła migdałowego wymaga cierpliwości ale wierzcie mi opłaca się.
Ja przepadłam ! Smak jest niewiarygodny dzięki prażonym migdałom.
Masła orzechowego dodaję rano do owsianki lub smaruję nim domowe gofry.
Choć muszę się przyznać - najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką ze słoika :)

Składniki :
  • 200g migdałów,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę ułóż papier do pieczenia i rozsyp migdały. Włóż do piekarnika na 10 minut. Ostudź. Migdały przełóż do malaksera i miksuj. Wsyp sól. Najlepiej rób co jakiś czas przerwę.

Na początku miksowania migdały będą miały suchą konsystencję. Po paru minutach staną się wilgotne.



czwartek, 30 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i czerwonymi pomarańczami

Sałatka z kurczakiem 
i czerwonymi pomarańczami


Składniki : ( na 2 porcje )
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • mix sałat,
  • 2 małe pomarańcze czerwone,
  • orzechy pekan, 
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • sok z cytryny - 3 łyżki,
Przygotowanie :

Na suchej patelni upraż orzechy pekan. Posiekaj. Pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso oczyść i natrzyj solą, pieprzem i papryką słodką. Usmaż z dwóch stron na patelni grillowej z olejem. Do kubeczka wlej oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki. Do miski wrzuć opłukaną sałatę.  Wrzuć pokrojonego fileta i pomarańcze.  Całość posyp orzechami i polej oliwą z sokiem z cytryny. Delikatnie połącz składniki.

Gołąbki bez zwijania z kapustą pekińską

Gołąbki bez zwijania 
z kapustą pekińską


Składniki gołąbki : 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 100g ryżu,
  • około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, 
  • 1 cebula,
  •  sól,
  •  pieprz,
  •  oliwa,
  •  masło,
  •  jajko.
Przygotowanie :
 
 Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.   
 
Składniki sos :
  •  cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w puszce krojonych, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • tymianek, 
  • 2 szklanki bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • olej.
Przygotowanie sosu :
 
 Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą.  Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem. 
 
Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. 
 
 

wtorek, 28 stycznia 2014

Domowy bigos

Domowy bigos

Bardzo rozgrzewający. Idealny na mroźne dni.
Składniki :
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 300g mięsa wołowego ( np na gulasz )
  • swojska wędzona kiełbasa
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 4-5 szt grzybów suszonych
  • 2 łyżki masła
  • olej
 Przygotowanie :
 
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni  rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso wołowe potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty.  Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.





poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kakaowe ciasto z kaszy manny z wiśniami

Kakaowe ciasto z kaszy manny z wiśniami 




 Składniki :

  • 0,5l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120g masła
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  •  opakowanie biszkoptów okrągłych
  • wiśnie z kompotu
  • galaretka wiśniowa
 Przygotowanie :
 
Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło i wsyp cukier i kakao. Zagotuj. Wsyp kaszę i energicznie mieszaj aż masa zgęstnieje. Formę wyłóż okrągłymi biszkopcikami. Na biszkopty wlej gorącą masę. Do masy wciśnij w odstępach wiśnie.  Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Wlej tężejącą galaretkę na masę kakaową  i włóż do lodówki.
Forma 22 cmx22 cm

sobota, 25 stycznia 2014

Sernik krakowski

Sernik krakowski


piątek, 24 stycznia 2014

Bardzo pikantny sos do pizzy

Bardzo pikantny sos do pizzy

Należę do osób które lubią rzeczy bardzo pikantne lub kwaśne. 
Taki sos do pizzy jest dla mnie idealny.
Wystarczy że, pizze z sosem posypiesz serem i pyszne danie gotowe !

Składniki :
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chilli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 6 świeżych pomidorów ( najlepiej podłużnych)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Papryczkę chilli przekrój na pół, wytnij nasiona i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj pomidory z zalewą i rozdrobnij łyżką. Gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. Zioła dodaj do smaku. Sos rozsmaruj na rozwałkowanym spodzie do pizzy.

Jeśli używasz świeżych pomidorów wcześniej sparz gorącą wodę i ściągnij skórkę. Pokrój w drobną kostkę. 






Limonkowy jogurt z granatem

Limonkowy jogurt z granatem

 Dzisiaj zaprezentuję Wam pomysł na zbilansowane śniadanie z ciasteczkami BelVita. 
Połączenie soku z limonki, jogurtu, owocu granatu i pysznych ciasteczek belvita z nadzieniem naturalnym. Smakowite, zdrowe, po prostu pyszne. 
Tak wygląda zbilansowane śniadanie, które da nam energię na pozytywne rozpoczęcie dnia.
Po zjedzeniu zbilansowanego śniadania, którego składnikiem są ciastka belVita, węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu aż przez 4 godziny. Ponadto ciastka zawierają witaminy takie jak B6, B1, B3 oraz błonnik.

Składniki : 
  • sok z 1/2 limonki, 
  • 1/2 granatu, 
  • 150ml jogurtu naturalnego, 
  •  2 szt ciasteczek belVita z nadzieniem naturalnym.

Przygotowanie : 


Jogurt wlej do miseczki. Dodaj sok z limonki i wymieszaj dokładnie. Górę posyp owocami granatu. Śniadanie podawaj z ciasteczkami belVita o pysznym nadzieniu naturalnym.


czwartek, 23 stycznia 2014

Maślane ciasteczka z dekoratora

Maślane ciasteczka z dekoratora 

Bardzo maślane i kruche ciasteczka.
Przepyszne do kawy. 
Jeśli nie posiadasz dekoratora, możesz rozwałkować ciasto i wyciąć dowolne wzorki. 

Składniki :

  • opakowanie twardej marmolady
  • 3 szklanki mąki
  • 250g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie :

Do miski przesiej proszek do pieczenia, mąkę i cukier puder. Wymieszaj składniki. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do dekoratora z końcówką " gwiazdki " i wyciskaj ciasteczka na blachę wyłożona papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na każde ciasteczko połóż niewielką ilość marmolady. Blachę włóż do lodówki na 15 - 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. 



środa, 22 stycznia 2014

Śniadaniowe bułki z krzyżykiem

Śniadaniowe bułki z krzyżykiem


Składniki : 
  • 550g-600g mąki pszennej 
  • 10g suchych drożdży ( instant )
  • 1 jajko
  • 30g miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
Przygotowanie :

Do kubka wlej 50 ml mleka, wsyp cukier,  1 łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie, wlej mleko, wodę oraz zaczyn z drożdży.  Dodaj masło, rozbełtane jajko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i posyp mąką. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podziel cisto na 8 - 10 równych części. Uformuj bułeczki i ostrym nożem natnij. Całość przykryj folią spożywczą lub ściereczką i ostaw na 30 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.


wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Zupa krem z ziemniaków
 z wędzonym łososiem 


Składniki :

  • 600g ziemniaków
  • bulion drobiowy
  • sól
  • pieprz
  • świeży por
  • 150g serka topionego ( śmietankowy lub ziołowy )
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 150g łososia wędzonego
  • oliwa
  • koperek śwież
Przygotowanie :

Ziemniaki obierz. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i ziemniaki. Podsmaż chwilę. Wlej bulion. Gotuj około 15 minut. Dodaj serek topiony, śmietanę oraz przyprawy. Mieszaj aż serek się rozpuści. Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Do każdej miseczki ułóż łososia. Wlej gorącą zupę i posyp świeżym koperkiem. 


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Rybne pulpeciki

Rybne pulpeciki


Składniki :
  • 400g świeżego fileta z mintaja
  • 4-5 szt ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • suszony szczypiorek
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem i ugotuj na parze. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rybę obierz ze skóry i starannie wyciągnij ości. Rozdziel mintaja na mniejsze kawałki w palcach. Wrzuć do ziemniaków, wbij jajko.  Dokładnie połącz składniki. Wsyp sól, pieprz, szczypiorek i paprykę. Uformuj w dłoniach pulpeciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.


niedziela, 19 stycznia 2014

Faszerowany udziec z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym

Faszerowany udziec z kurczaka 
w kremowym sosie pieczarkowym


Składniki : 
  • 4 szt udźca z kurczaka bez skóry, bez kości, 
  • 400g pieczarek,
  •  cebula,
  •  bulion warzywny, 
  • 130g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie : 
 
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż  co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i połącz składniki. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż i posmaruj farszem. Zwiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym lub przebij wykałaczką.  Do pozostałego farszu z pieczarek i serka wlej  bulion. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek. Sos przelej do formy. Na górę ułóż wcześniej przygotowane roladki z udźca. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

sobota, 18 stycznia 2014

Naleśniki ze słodkim białym serem i rodzynkami

Naleśniki ze słodkim białym serem 
i rodzynkami


Składniki :
  • 1 1/5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • klarowane masło, do smażenia
  • 300g twarogu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • cukier puder ( do smaku )
  • 50 g rodzynek
  • szczypta cynamonu
 Przygotowanie :

 Roztrzep jajka w mleku. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. 
 
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw. Twaróg przełóż do miski. Wlej śmietanę i dodaj cukier puder i cynamon. Połącz składniki ( najlepiej przy pomocy widelca ). Dodaj rodzynki.
 
Każdego naleśnika cienko posmaruj serkiem i zwiń w roladkę. Podawaj posypane cukrem pudrem. 
 
 

piątek, 17 stycznia 2014

Wyniki konkursu

Wyniki konkursu
Wyczaruj świąteczną układankę 
z ciastek belVita


Na początek bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Wszystkie przepisy były interesujące i z wielką przyjemnością je oglądałam. Wybór był trudny, jednak wspólnie z producentem ciastek belVita, wyłoniliśmy trzech zwycięzców. 


Miejsce pierwsze : Pani Maria J. - Świąteczna rybka. Nagroda - ekspres Tassimo, model T20; zapas kapsułek kawy Tassimo – 6 rodzajów, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)


Miejsce drugie : Pani Danuta S. - Choinkowa układanka z bakaliami. Nagroda  – lunchbox, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)





Miejsce trzecie : Pani Joanna T. Nagroda - komplet mat śniadaniowych, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)



   
Myślę, że wszyscy się dobrze się bawiliście próbując swoich sił przy komponowaniu świątecznej układanki z ciastkami belVita. Wiecie już, czym jest zbilansowane śniadanie, które daje nam energię na cały poranek stopniowo uwalniając węglowodany. Mam nadzieję, że częściej będziecie przygotowywać takie śniadania :) 


Dziękuję za udział w konkursie 

i wszystkie Wasze propozycje !

------------------------------------------------------------------------------

 Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u.

 


 

czwartek, 16 stycznia 2014

Borówkowy jogurt

Wyzwanie z ciastkami belVita.
Przepis na zbilansowane śniadanie 
z ciasteczkami belVita owoce leśne -  Borówkowy jogurt

Moją kolejną, już noworoczną propozycją na zbilansowane śniadanie BelVita jest borówkowy jogurt z ciasteczkami. Pyszny a co ważne, bardzo proste do przygotowania. Gęsty kremowy jogurt naturalny wspaniale łączy się ze słodkim smakiem borówek. Podane z pysznymi ciasteczkami BelVita o smaku owoców leśnych dają nam zbilansowane śniadanie, które da nam energię na rozpoczęcie dnia. Po zjedzeniu zbilansowanego śniadania, którego składnikiem są ciastka belVita, węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu aż przez 4 godziny. Ponadto ciastka zawierają witaminy takie jak B6, B1, B3 oraz błonnik.

Składniki :
  •  150ml gęstego jogurtu naturalnego, 
  • 100g borówek, 
  • 4 szt ciasteczek belVita o smaku owoców leśnych 
 Przygotowanie :
 
 Do miksera wrzuć borówki i wlej jogurt. Dokładnie zmiksuj. Gęsty jogurt borówkowy przelej do miseczki. Podawaj z ciasteczkami belVita. 
 
 

Serowe nugetsy z kurczaka

Serowe nugetsy z kurczaka

 Bardzo proste do przygotowania malutkie nugetsy z kurczaka.
Dzieciaki je uwielbiają.

Składniki : 
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 100g startego żółtego sera, ( na najmniejszych oczkach)
  • jajko.

Przygotowanie : 
 
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem,  papryką oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp bułkę tartą z serem do drugiej wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w bułce tartej z serem. Nugetsy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas przewracaj kurczaczki.


środa, 15 stycznia 2014

Przyprawa - domowa jarzynka

Przyprawa domowa jarzynka

Taka domowa przyprawa z suszonych warzyw z dodatkiem soli i pieprzu jest świetnym uzupełnieniem do zup czy sosów. Zwiera same naturalne składniki. Suszone warzywa możesz zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy. Bardzo aromatyczne a co najważniejsze, że nie ma żadnej chemii.
Składniki :
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera 
  • por
  • świeża kolendra
  • świeża pietruszka
  • pieprz czarny mielony
  • sól
Przygotowanie :

Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. (Możesz również je jeszcze posiekać - nie za drobno ). Pora, kolendrę i pietruszkę drobno posiekaj. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wysyp całą włoszczyznę. Włóż do piekarnika i susz przez 2 - 3 godziny w temperaturze 60 - 70 stopni. Co jakiś czas przemieszaj warzywa. Po wysuszeniu powinny by twarde. Przesyp do słoiczka. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Szczelnie zamknij. 




poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pierogi ruskie z boczkiem

Pierogi ruskie z boczkiem


Składniki nadzienie : 
  • 500g ugotowanych ziemniaków, 
  • 250g twarogu, 
  • 150g pokrojonego boczku, ( u mnie surowy wędzony )
  • 2 cebule, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie nadzienia : 
 
Cebulę z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
Składniki ciasto :
  •  3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie :
 
 Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Print