środa, 30 kwietnia 2014

Szaszłyki z kurczaka i boczku

Szaszłyki z kurczaka i boczku


Składniki :
  • 300g udźca z kurczaka bez kości,
  • 200g boczku,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej.
   Przygotowanie :

Do miseczki wlej olej. Wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do marynaty na 2-3 godziny. Boczek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwaj mięso, boczek i cebulę. Grilluj na złoty kolor.

sobota, 26 kwietnia 2014

Sałata z szynką szwarcwaldzką i jajkiem

Sałata z szynką szwarcwaldzką i jajkiem


Składniki :
  • sałata,
  • szynka szwarcwaldzka,
  • jajko,
  • pomidorki koktajlowe,
  • rzodkiewka,
  • starty parmezan,
  • sól,
  • pieprz, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Przygotowanie :

Oliwę i ocet wlej do kubeczka. Dodaj sól, pieprz oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj na pół twardo. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Szynkę, pomidory i rzodkiewkę potnij na kawałki. Ułóż na sałacie. Na górze połóż jajko. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem oraz posyp parmezanem. 



piątek, 25 kwietnia 2014

Puszysty sernik japoński

Puszysty sernik japoński

Pyszny, delikatny i bardzo puszysty sernik. 
Koniecznie do wypróbowania.

Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
  • 170g serka Philadelphia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 40g masła,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania blaszki.
 Przygotowanie :

Do rondelka wlej mleko. Dodaj serek, masło i skórkę z cytryny. Zagotuj powoli co jakiś czas mieszając. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Do masy serowej dodaj żółtka i delikatnie połącz składniki. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Partiami dodaj ubitą pianę do sera. 

Foremkę do ciasta owiń z zewnątrz folią aluminiową. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem.  Wstaw formę do drugiej większej foremki i wlej gorącą wodę pomiędzy nimi. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.



czwartek, 24 kwietnia 2014

Kapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami


Składniki: 
  • 300g kiszonej kapusty, 
  • 30-40 dag żeberek, 
  • włoszczyzna,
  •  cebula, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • kminek, 
  • pieprz, 
  • sól,
  •  2-3 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • wędzona kiełbasa.

Przygotowanie : 

Włoszczyznę umyj, obierz i zalej wodą. Włóż żeberko , dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kapustę kiszoną. Z miękkich żeberek usuń kości. Do bulionu wrzuć kapustę, mięso z żeberek.  Wlej pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Wrzucić ziemniaki oraz pokrojona kiełbasę. Gotuj około 20 min. Dopraw do smaku, pieprzem , solą oraz kminkiem. 

sobota, 19 kwietnia 2014

Konkurs z Decomoreno

Konkurs z Decomoreno

W związku ze świętami Wielkanocnymi producent kakao Decomoreno przygotował dla Was fantastyczny konkurs. 

Do wygrania dwa zestawy świąteczne -

 Forma do pieczenia babki oraz 2 kakao Decomoreno 80g.

Wystarczy, że zostawiasz komentarz zawierający pomysł na fajny przepis z użyciem kakao Decomoreno. 


Na zgłoszenia czekamy do  30.04.2014r 

 
Nagrodzimy 2 najciekawsze przepisy !



Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u. 
Nie zapomnij zostawić swojego maila. 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Baranek świąteczny

Baranek świąteczny 


Składniki :
  • 120g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 70g rozpuszczonego masła,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki,
  • cukier puder do posypania,
  • masło do posmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i żółtko. Dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy wsyp partiami mąkę pszenną i kukurydzianą oraz wlej masło.Formę na baranka posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej wcześniej przygotowane ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Baranka zostaw w formie aż ostygnie. Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 


środa, 16 kwietnia 2014

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami


Składniki :
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jajka surowe,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 100g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz, 
  • papryka czerwona,
  • 200g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie :

Pieczarki zetrzyj na talce o grubych oczkach.  Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i posmaż pieczarki i cebulę.

Jajka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera i zmiksuj.   Dodaj wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajka i przyprawy. Wlej śmietanę i wsyp żółty ser. Delikatnie połącz składniki. Masę przełóż do formy i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. 






Ostatnimi czasy mój ulubiony sklep internetowy - NEO24.pl wprowadził nową usługę dostarczania dzięki której można odebrać paczkę w kiosku Ruchu zupełnie za darmo.               Z bardzo chwytliwą
nazwą - Paczka w Ruchu .
Zakupy robię tam często, teraz szukałam prezentu dla bliskiej mi osoby - konkretnie blendera. Nie byłabym sobą gdybym z czystej ciekawości nie wybrała nowej usługi.
Kiosków Ruchu pod dostatkiem w okolicy, wybrałam taki w którym i tak często kupuję prasę i obsługuje mnie "znajoma" Pani ;)  Na drugi dzień paczka była gotowa odbioru.
Dostałam smsa z kodem który pokazałam w kiosku i gotowe ! Ciekawe doświadczenie, odbierać paczki od osoby która od dawna jest przeze mnie kojarzona zupełnie z czym innym.  Na pewno będę korzystała z tej usługi - w moim przypadku bliżej mi do kiosku niż na pocztę a dodatkowym atutem oczywiście jest zupełny brak opłat za taki sposób dostawy!
Paczka dotarła w doskonałym stanie, z jeszcze lepszą zawartością. Wyjątkowy blender BOSCH - osobiście posiadam 2 , przez moje ręce przewinęło się jeszcze więcej ale ten
jest z nich najlepszy. Biorąc go do ręki od razu czujemy, że to jest to! Nie jakaś plastikowa zabawka, tylko mocny, pięknie zrobiony blender. Tutaj szczegóły specyfikacji
( gorąco go polecam ! )
Blender Bosch MS 67140



a tutaj oficjalna notatka prasowa na temat nowej usługi sklepu NEO24.pl i kiosków RUCH

Paczka w Ruchu to usługa dzięki której towary z NEO24.PL docierają do kiosków w maksymalnie 48 godzin od momentu nadania. Robiąc zakupy w NEO24.pl, mamy możliwość wyboru konkretnego punktu, w którym chcemy swoją przesyłkę odebrać. Przesyłki z centralnych magazynów firmy trafiają do centrów logistycznych RUCHu, skąd codziennie (także w sobotę!) o świcie, wraz z poranną prasą, rozwożone są do kiosków. W momencie, gdy paczka trafi do kiosku, użytkownik jest o tym powiadamiany SMSem, zawierającym również kod. Podając ten kod w kiosku, możemy łatwo odebrać towar – mamy na to 5 dni. Dzięki szerokiej sieci RUCHu, możemy teraz zamówić paczkę z NEO24.PL do wybranego kiosku np. niedostępne w lokalnych sklepach sprzęty AGD, elektronikę, zabawki, perfumy czy nawet produkty dla zwierząt. 

Sernik w kropki

Sernik w kropki


Składniki: ( spód ciasta )
  • 120g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 2 łyżki kakao.
 Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. 


Składniki sernik :
  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 150ml gęstej śmietany. ( użyłam 18% )
 Przygotowanie :

 Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski przełóż ser i zmiksuj. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wsyp cukier i budyń. Dokładnie połącz składniki. Odlej 1 szklankę masy serowej i połącz z roztopioną czekoladą. Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Czekoladowy sernik przelej do woreczka foliowego i odetnij róg. Wyciśnij kropki na masie serowej w niewielkich odstępach. Sernik piecz w tempetarurze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika. 

Składniki polewa :
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie polewy : 

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj masło. Wymieszaj składniki i polej na ostudzony sernik.   

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami


Składniki :
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 suszone pomidory z oleju,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • czarne oliwki,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie :

Jajka przekrój na pół. Do miseczki wrzuć żółtka jajek.  Dodaj majonez, pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Widelcem wszystko dokładnie wymieszaj. Do każdej połówki jajka włóż farsz. Posyp natką pietruszki oraz ułóż oliwkę.

Jajka faszerowane chrzanem

Jajka faszerowane chrzanem





 Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 kopiasta łyżeczka chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • kapary,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie :

Jajka przekrój na pół. Do miseczki wrzuć żółtka jajek.  Dodaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Widelcem wszystko dokładnie wymieszaj. Do każdej połówki jajka włóż farsz. Posyp natką pietruszki oraz czerwoną papryką. Do każdego jajka włóż kapar.

Puszysta babka zebra

Puszysta babka zebra




Pyszna, delikatna a zarazem lekko wilgotna.
Idealna na świąteczny stół. 

Składniki :
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250g margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka wody,
  • margaryna do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy.
 Przygotowanie :

Margarynę włóż do rondelka i postaw na bardzo małym ogniu tak aby się roztopiła.  Białka ubij na sztywną piankę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Dodaj do piany po jednym żółtku oraz partiami wlej margarynę, wodę oraz wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy odlej i wsyp kakao. Zmiksuj na jednolitą masę. Formę wysmaruj margaryną oraz posyp bułką tartą. Masę wlej na przemian po 1 łyżce, raz jasną raz ciemną. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 min.

niedziela, 13 kwietnia 2014

DIY : Świąteczny wazon ze słoika

Świąteczny wazon ze słoika


Za niedługo Święta Wielkanocne !
Warto udekorować nasz dom na ten szczególny czas.

Przygotowałam dla Was małą instrukcję jak wykonać samodzielnie
śliczny i kolorowy wazonik. 

Potrzebujesz :
  •  słoik,
  • różnokolorowy filc,
  • klej do materiału,
  • nożyczki,
  • kokardka.
Zmierz wysokość słoika. ( Najlepiej żeby zaokrąglona końcówką wystawała około 1 cm nad górą słoika).  Z filcu wytnij prostokąty i na końcu je zaokrągli. Ułóż obok siebie i sklej końcówki. Pozostaw do sklejenia. Obtocz "kolorowym płotkiem"  słoik i zwiąż kokardką.  





Mini babeczki kakaowe

Mini babeczki kakaowe


Składniki :
  • 250g mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 80 ml olej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki kakao Decomoreno. 
Przygotowanie :

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do białek wsyp 5 łyżek cukru pudru i ubij na sztywną pianę. Do żółtej wsyp resztę cukru pudru i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pianę połącz z resztą ciasta. Do każdej foremki do mini babeczek  wlej ciasto na 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni



sobota, 12 kwietnia 2014

Malutkie bułeczki "chałka"

Malutkie bułeczki "chałka"



Składniki chałka - bułeczki :
  • 45-50 g świeżych drożdży,
  • 500g mąki,
  • 1/2 szklanka mleka,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania.
 Składniki kruszonka :
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.
 Przygotowanie chałki - bułeczki :

Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na mniejsze części. Uformuj okrągłe bułeczki i włóż do metalowych foremek. Odstaw aby chałka podrosła. 

Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. 



piątek, 11 kwietnia 2014

Kluseczki z twarogu i kaszy manny

Kluseczki z twarogu i kaszy manny


Składniki :
  • 400g twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100g kaszy manny.
Przygotowanie :

Do miski wrzuć twaróg.  Rozdrobnij ser za pomocą widelca. Wsyp mąkę i kaszę. Wlej roztopione masło i wbij jajka. Zmiksuj wszystko dokładnie aż masa będzie jednolita. Uformuj niewielkie kluseczki. ( Jeśli ciasto będzie lepiło, posyp dłonie mąką ). Gotuj w osolonym wrzątku przez 5-6 minut.

czwartek, 10 kwietnia 2014

Babeczki z konfiturą malinową

Babeczki z konfiturą malinową

Dzisiaj miałam okazję wypróbować Babeczki na 1001 sposobów od Delecta. Idea jest taka, że mamy  pewną bazę do której dodajemy swoje ulubione produkty. U mnie to były kropelki z gorzkiej czekolady z konfiturą malinowa . Wystarczy dodać mleko, olej i jajka i mamy już własną ulubioną kompozycję. Genialna sprawa dla wszystkich kuchennych leniuszków jak i dla tych zaawansowanych którzy akurat mają mniej czasu Polecam !

Składniki : ( 12 babeczek )
Przygotowanie :

Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki i dobrze wymieszaj łyżką, do gładkiej konsystencji. Do każdej papilotki włóż 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury i ponownie łyżkę ciasta. Babeczki posyp czekoladowymi kropelkami.  Babeczki piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.




wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka "zebra" warstwowa

Babka "zebra" warstwowa


Składniki :
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło do posmarowania formy,
  • kasza manna do posypania formy.
Przygotowanie :

Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń.  Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Wysmaruj blaszkę masłem i posyp kaszą manną. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 4 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową).  Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.





poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków


Składniki :
  • 4-6 szt pieczonych buraków,
  • 2 jabłka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bulion warzywny,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z wyciśniętej 1 cytryny,
  • oliwa,
  • parmezan starty do posypania zupy.
Przygotowanie :

Buraki i jabłka obierz ze skory i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej oliwę i wrzuć jabłka,cebulę,  buraki i czosnek. Podsmaż chwilę. Wlej bulion i wlej sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Przed podaniem posyp zupę krem parmezanem. 



czwartek, 3 kwietnia 2014

Jajka w chrupiącej skorupce

Jajka w chrupiącej skorupce

Jajka w chrupiącej mięsnej otoczce są bardzo dobrym pomysłem na święta jak również na przekąskę. 
Idealnie komponują się z pomidorowym mięsem.


Składniki :
  • 4 ugotowane jajka na twardo,
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki siemienia lnianego, ( użyłam złocistego ) 
  • olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie :


Jajka obierz se skorupek. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Jajka obklej mięsem formując kulę. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z siemieniem lnianym. Jajka smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



"Różowe jajka "

"Różowe jajka "  

Klasyczne jajka w nowej odsłonie. 
Dzięki naturalnemu barwieniu w koncentracie z barszczu zyskują piękny kolor i ciekawy , niepowtarzalny smak! 
Składniki :
  • 6 jajek ugotowanych na twardo ,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie, ( około 3 kuleczek )
  • 2 małe ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Ugotowane jajka obierz ze skorupek. Do wysokiego naczynia ( np. słoika ) wlej wodę, ocet jabłkowy i koncentrat z buraków. Wsyp wszystkie przyprawy i dodaj czosnek.  Wrzuć jajka do marynaty i przykryj słoik. Włóż do lodówki na 12 godzin.


Print