środa, 19 maja 2021

Krem z młodej marchwi i soczewicy

Krem z młodej marchwi z soczewicy 




Składniki :

  • 1kg młodej marchwi,
  • 100g czerwonej soczewicy,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l warzywnego bulionu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 150ml mleka kokosowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • grzanki-z chleba graham.

Przygotowanie :

W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. 

Wlej bulion i wsyp soczewicę. Gotuj 10minut. 

Dodaj pokrojoną marchew i gotuj kolejne 10minut.

Całość zblenduj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.

Do zupy dodaj mleko kokosowe i energicznie wymieszaj.

Zupę podawaj z grzankami..

Print