Puszyste racuchy bez drożdży
Sekret tak puszystych racuchów polega
na ubiciu puszystego kremu z jajek i cukru.
Czyli prosto, szybko i bardzo smakowicie !
Składniki :
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partia mi mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partia mi mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.
ślinka cieknie na sam widok!
OdpowiedzUsuńMam pytanie można zamiast jabłek dać tam gotowy mus jabłkowy
Usuńwłaśnie zrobiłam :) są pyszne :D mam nadzieje, że jutro będą smakowały równie dobrze, bo chcę je zabrać do szkoły :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńRacuszki rzeczywiście są wyjątkowo pyszne :)
pycha
UsuńWow, taakie puszyste i bez drożdży! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTu pani przepisy.http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=11&photoviewer=[33429392,2953]
OdpowiedzUsuńA MI WYSZLY TAKIE TWARDE :( CZY TO WINA ZE NIE DALAM PROSZKU DO PIECZENIA?
OdpowiedzUsuńmogło tak być, bo proszek spulchnia
UsuńRobiłam dwa razy, za pierwszym razem miałam więcej czasu więc długo miksowałam jajko z cukrem na bardzo puszystą pianę i malutkimi porcjami łączyłam z mąka i mlekiem - wyszły mięciutki i puszyste. Za drugim razem miałam mało czasu. Jajko zmieszane z cukrem na szybkoo (nie było takiej piany jak za pierwszym razem) i mąkę z mlekiem dodałam na dwa razy. Wtedy wyszły twardawe. Nawet podczas smażenia widziałam, że nie rosną po nałożeniu na gorąca patelnię tak jak wcześniej.
UsuńWlasnie zrobilam, na amerykanskich productach (jestem w Chicago) i tez puszyste wyszly! Dziekuje za przepis. Dalam banaby zamiast jablek dla urozmaicenia - Mniam!!!
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo , że smakowało.
UsuńZ bananami musi być piszne. Bede musiała spróbować.
Pozdrawiam ciepło :)
Ale co to wnosi do dyskusji ze powiesz ze jesteś w Chicago?
UsuńBo korzystała z amerykańskich -> często mocno przerobionych produktów i wyszło tak samo. Często to istotna informacja.
Usuńile sztuk wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńWszytko zależy jakiej wielkości będą racuszki.
UsuńTakich średnich wyszlo mi około 10 sztuk.
Pozdrawiam cieło :)
moje wyszły przepysznie! Dziękuję za przepis!!! Idę robić je dalej:)
OdpowiedzUsuńmam pytanko czy do tych racuszków można dodac serek ricotta ? ;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ze tak, będą kremowe.
UsuńTylko proszę nie zapomnie ubic jajka z cukrem :)
Wyglądają pyszne :D
OdpowiedzUsuń, Mam pytanko : czy jak dodam zamiast jabłek dżem to też bedzie smaczne czy raczej nie za bardzo? Lub czy bym mogła nic nie dodac?
Witam ciepło, jeszcze nigdy nie przygotowywałam placuszków z dżemem w cieście :)
UsuńAle można spróbować odlać trochę ciasta ( na 1-2 placuszki)i dodać łyżeczkę dżemu.
Zamiast jabłek można doda np. banany, jagody lub upiec suche.
Pozdrawiam ciepło i czekam na wiadomość z ewentualnym dżemem :)
Witam serdecznie, ja właśnie skończyłam robić racuchy, dodałam truskawki. Dziękuję za prosty, szybki i przepyszny przepis:-)
OdpowiedzUsuńJagodowo - truskawkowe ! o Matko ! Pyszne to mało powiedziane !
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis ;D ;D
Witam ciepło,
UsuńBardzo się cieszę że smakowało. Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)
o ile coś zostało :P
https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677
Pozdrawiam!
To jest... PRZEPYSZNE!!! :)
OdpowiedzUsuńWłasnie robie ciasto mam nadzieje że będą pyszne ;dd Dziekuja za przepis I pozdrawiam ;33
Usuńz tej porcji wychodzi ile racuszków? serdecznie proszę o szybką odpowiedź , oraz gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwitam ciepło,
OdpowiedzUsuńwszytsko zależy jakie duże będa Twoje porcje.
U mnie wyszło ok 10 - 12 szt - nakłądałam łużka stołowa duża :)
Pozdrawiam!
witam, zrobiłam bez owoców, są wspaniałe! Lepsze niż drożdżowe. U mnie się je z dżemem wiśniowym lub jabłkowym, śliwkowym albo tylko posypane cukrem pudrem. Dzięki za przepis! Drożdże idą na odstawkę. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z brzoskwiniami, polałam trochę toffi i jeszcze tylko brakuje bitej śmietany żeby smakowały jak gofry które jadłam ostatnio. Smak prawdziwych racuchów to to nie jest ale są pyszne :) i szybko się je robi więc duży plus. :D
OdpowiedzUsuńmmmm pycha! piękny smak dzieciństwa :) wielkie dzięki ;)
OdpowiedzUsuńRacuszki wyszły bardzo dobre. W sam raz na piątkowe śniadanko. Dziękuję bardzo za udostępnienie tak prostego i łatwego do wykonania przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :)
UsuńWitam! czy białko i żółtko mamy miksować osobno? prosze o szybką odpowiedź z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńZmiksuj całe jajko :)
Witam, czy można użyć zsiadłego mleka?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńwydaje mi się że zsiadłe mleko jest trochę gęstsze od zwykłego i chyba trzeba go dac troszkę wiecej. Ciasto powinno by gęste.
pozdrawiam, Ewelina
Zrobiłam na zsiadłym mleku i na zwykłym, wyszły dobre ale na zwykłym zdecydowanie lepsze i bardziej puszyste. Super przepis :)
UsuńPozdrawiam :)
bardzo się cieszę że smakowały :)
Usuńchętnie sprubuje
OdpowiedzUsuńMi wszelkie racuszki bez drozdzy wychodza mokre w srodku. Czy ktos moze wie, co robie zle? Z gory serdecznie dziekuje! Wszystkiego naj w Nowym Roku! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam. Ponieważ racuszki powinny być robione na małe bułeczki, tez tak miałam że były mokre, ale gdy zdrobiłam mniejsze, wyszły idealnie. Pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
OdpowiedzUsuń3 łyzki cukru :)
Witam. Czy plasterki jabłka też miksowac? Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńA czy jajko ma być ciepłe czy prosto z lodówki ?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia :)
Usuńwlasnie je upieklam....... zarabiste sa :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńSzybkie i pyszne właśnie zajadam :)
OdpowiedzUsuńJeśli cos CI zostało to zachęcam do wrzucania zdjęci na Fb Anyżkowo :)
OdpowiedzUsuńPrzepis superowy,juz probowalam tyle przepisow,ale zaden nie byl tak rewelacyjny.Polecam,naprawde polecam,pycha hhmmm...
OdpowiedzUsuńDziekuje za super przepis!!!
Bardzo się cieszę :)
UsuńSmacznego ! :)
To prawda. Faktycznie rewelacyjny przepis, racuchy pulchne mi wyszły jak nigdy przedtem. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńSmacznego ! :)
Usuńrobiłem je pierwszy raz w życiu (64 l) i wyszły fantastyczne zmniejszyłem tylko cukier do 1 łyżki i dodałem torebkę cukru waniliowego puszyste smaczne rewelacyjne dziękuję i smacznego.
OdpowiedzUsuńCzemu mi wyszły takie płaskie a na obrasku takie fajne grube :(
OdpowiedzUsuńzrobilam pierwszy raz racuszki i wyszly ekstra pychotka mojemu synkowi smakuja to najwazniejsze:))nio i dla calej rodzinki polecam przepisik:)
OdpowiedzUsuńThank you for the post. Being the owner of an online biker ecommerce shop,
OdpowiedzUsuńI found it helpful to read your ideas about this issue.
Please keep up the great work.
Also visit my page: textile motorcycle jackets for men
Są super, naprawdę puszyste.
OdpowiedzUsuńPodałam je z musem jabłkowym i bitą śmietaną.
Ja robiłam z sezonowymi owocami- rabarbarem i truskawkami. Muszę przyznać że połączenie tych dwóch smaków wyszło genialnie, a do tego były takie puszyste jak nigdy wcześniej :) Dzięki za super przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierwsza patelnia wyszla puszysta a reszta juz plaska dlaczego ?
OdpowiedzUsuńMógł być za mocno olej rozgrzany
UsuńWyszły mi przepyszne, dziękuję za tak wspaniały przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego !
Usuńprzepis genialny !!! nie miałam nigdy lepszego !!!! właśnie upiekłam są pycha pycha ........ pycha i wyglądają jak z obrazka
OdpowiedzUsuńdzięki i pozdrawiam
Dziękuje ! Pozdrawiam :)
Usuńwitam :) wyglądają wspaniale :) zaraz biorę się do pieczenia :) chciałam tylko zapytać czy można dodać trochę cynamonu? trzeba wtedy zmniejszyć ilość cukru? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńNie ma potrzeby zmieszania ilości cukru. Cynamonu można dodać do smaku :)
upiekłam i polecam :) pyszne, dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie zrobiłam - wyszły puszyste i pyszne ;) super przepis
OdpowiedzUsuńSmacznego !
UsuńRacuchy wyszły pyszne! Super przepis!
OdpowiedzUsuńSmacznego !
Usuńdzis zrobilam wyszly pyszne -moj facet zachwycony mowil ze takie dobre jak u babci :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam jabłko i gruszkę. Ciasto jest niesamowicie aksamitne!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, bo niestety w Holandii nie mogę znaleźć drożdży...
Wyszły super pulchne i i pyszne....nie za słodkie...IDEALNE<3 Jestem w ciąży i uratowałaś mnie tym przepisem przed wariatkowem... Chodziły za mną kilka dni...
Genialne!!!!!!
OdpowiedzUsuńNie daje się dwuch łyżeczek proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńi nie robi się błędów.
Usuńthe translation of your recipe needs to be revised
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis tydzień temu - racuchy są puszyste i pyszne :-) Dorzuciłam do nich rodzynki i cynamon, wyszły świetnie. Jutro robię znowu!
OdpowiedzUsuńFantastyczne - robie je w mojej malej restayracyjce I Amerykanie uwielbiaja "jablkowe Pancakes" - super, czy masz jeszcze jakies inne ciekawe przepisy, jesli tak to gdzie je mozna przeczytac?
OdpowiedzUsuńtutaj na blogu :)
UsuńPycha! Polecam!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie po prostu odlot mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńA jakie ma być ciasto ? Gęste ?
OdpowiedzUsuńtak, gęste
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńNie miałam jabłek w domu... Dodałam dwie łyżeczki cukru waniliowego ;)
Dzięki i pozdrawiam :)
Przepyszne:) zamiast jablek dodalam maliny i borowki:) boskie...
OdpowiedzUsuńCzy można ciasto zrobione wieczorem schować do lodówki i rano usmażyć to co zostało z kolacji?
OdpowiedzUsuńoczywiście, będzie równie smaczne.
UsuńPozdrawiam !
świetny przepis !!! dodałam jeszcze 1 jajko, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę soli i sodę oczyszczoną - wyszły pulchniutkie, rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńDziś na obiadek u mnie :D Rewelacja!
OdpowiedzUsuńI ja dotarłam do tego przepisu, wyszły pyszne, zrobiłam z żurawiną.
OdpowiedzUsuńTroszkę zmidyfikowałam przepis i ubiłan białko z dwóch białek, didałam 1 żółtko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszły również puszyste. Dodałam też ziarenka chia i tak przyjemnie chrupią :D
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, dziękuję za przepis! :) zamiast cukru pudru to nasmarowałam dżemeem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńNiestety placuszki gumowe mimo iż zrobiłam dokładnie według przepisu. Jednak smaczniejsze są racuchy drożdżowe.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są przepyszne 😄 dzieci się zajadaja. Super przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ciasto super tylko znów spalilam 😞 może to głupie ale jak je smażyć by nie spalić?
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ciasto super tylko znów spalilam 😞 może to głupie ale jak je smażyć by nie spalić?
OdpowiedzUsuńA JA mam zamiar je zrobić.. oj Bedzie się działo.. :)
OdpowiedzUsuńWyszły rewelacyjne <3
OdpowiedzUsuńWitam.....przed chwila poczytałam ...bo szukałam przepisu na placki bez drożdży....a teraz właśnie jem...są pyszne...pulchniutkie...wyszły świetne.-))))))a pracy raptem moze 20 min.-))))))
OdpowiedzUsuńGenialne, będą częściej gościć na moim stole. Puszyste i bardzo syte. Do ciasta dodałam pokrojone w drobną kostkę jabłko, a wierzch posmarowałam czekoladą.
OdpowiedzUsuńJak udaje się Pani uzyskać taka białą obwolutę?
OdpowiedzUsuńRacuszki wyszły świetne, dorzuciłem do ciasta czarne porzeczki i maliny...
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie...
Ile jabłek użyć do takiej ilości składników?
OdpowiedzUsuń2 szt w zupełności wystarczy
UsuńPyszne. Ja robiłam dwie porcje i dałam 8 łyżek cukru i dla mnie idealne
OdpowiedzUsuńRacuszki zawsze się sprawdzają. Warto do nich dodać coś zdrowego, np. miodek lub domową konfiturę.
OdpowiedzUsuńRobię regularnie od lat, prosty przepis, zawsze wychodzi ( nawet jak się człowiek zapomni i wrzuci wszystko razem bez ubijania jajka :D), przepyszne. Mam ten przepis zapisany w kilku miejscach bo nie wiem co ja zrobię jak kiedyś zniknie :D polecam nawet na pierwszy raz, wyjdą na pewno! W wersji bez jabłka też pycha :)
OdpowiedzUsuńSa dosc puszyste. W chuj suche a mieszalam pol godziny. 3/10. Nie polecam. Moja babcia robi lepsze
OdpowiedzUsuńMoje dziecko wcina z dżemem. Pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuń