Krokiety z mięsem i pieczarkami
Składniki farsz : 600g mięsa mielonego, 400g pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej.
Składniki naleśniki : 200g mąki, 50g roztopionego masła, 2 jajka, 2 szklanki mleka, szczypta soli.
Składniki dodatkowe : bułka tarta, 2 jajka, olej do smażenia.
Przygotowanie farsz : Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć do cebuli. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Mięso dorzuć do pieczarek. Podsmaż całość mieszając często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie naleśniki : Wszystkie składniki ubij na gładką masę. Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.
Przygotowanie krokiety : Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Smaż na złoty kolor.
nie ma to jak świateczny krokiety - wczoraj zajadałam u babci ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krokiety:)
OdpowiedzUsuńfull wypas. mniam.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam! Zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Świetnie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńKrokiety bajka! pięknie się wyglądają i na pewno są pyszne. Dziekuję za dodanie się do mojej krokietowej akcji i życzę kolejnych wspaniałych inspiracji kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)