Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Piernik rozkrusz. Przełóż do miski. Wlej czekoladę, sok i kawę. Wymieszaj składniki.W dłoniach uformuj kuleczki. Każdą obtocz w kakao. Trufle włóż do lodówki na 2 godziny.
Do
miski
wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą
masę i uformuj mini pulpeciki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij
pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i seler.
Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj
oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu
pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj Rozmrożony szpinak i duś parę minut. Filet z kurczaka opłukaj i drobno posiekaj. Wrzuć do miski. Wbij żółtka, sól, pieprz i mąkę. Dodaj szpinak. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na szykowną pianę i dodaj do kurczaka. Całość delikatnie połącz. W dłoniach uformuj kotleciki i połóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę. Składniki farsz :
500g karczku bez kości
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki bułki tartej
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka masła.
Przygotowanie farszu : Mięso
ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój
na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną
cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz
składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na
środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym
wrzątku około 5 minut.
Do miski przełóż twaróg. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko i wyrób masę. Podziel masę serową i rozwałkuj duży pasek. Podziel nożem na małe kluski. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą,
pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż.
Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki i bułkę tartą. Do drugiej wbij jajka i
rozbełtaj widelcem. Dodaj musztardę do jajek i wymieszaj. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach.
Nugetsy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez
15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas
przewracaj kurczaczki.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do formy wsyp ugotowany makaron. Na makaron ułóż jabłka. Posyp cynamonem i rozłóż drobno pokrojone masło. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość polej gorącym budyniem i posyp płatkami migdałów. Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 20 minut.
Pyszny i kremowy sos z oscypka. Świetnie łączy się z boczkiem i żurawiną. Smakiem przypomina ukochane góry ! Koniecznie spróbujcie !
Składniki :
makaron rurka Czaniecki,
2 małe oscypki,
100g boczku wędzonego,
150ml śmietany 30%,
garść żurawiny,
świeży tymianek,
pieprz,.
Przygotowanie :
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój na kostkę i podsmaż na suchej patelni. Wlej śmietanę i stary ser oscypek. Wsyp tymianek. Duś parę minut. Dodaj pokrojoną drobno żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku pieprzem. Ugotowany makaron przełóż do sosu i połącz ze sobą składniki.
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć ser. Dodaj jajko, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wlej śmietanę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Wrzuć jabłka i delikatnie połącz składniki. W dłoniach uformuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przygotowanie : Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem. Do miski wsyp bułkę tartą i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Pyszne, kremowe w środku kulki serowo-jajeczne. Świetne nadają się na przekąskę.
Składniki :
4 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
2 łyżki serka Arla Apetina naturalny,
natka pietruszki,
mąka do obtaczania jajecznych kulek.
1 rozbełtane jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia.
Przygotowanie :
Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Podsmaż całość cały czas mieszając. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania. Dodaj serek i wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jajka drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowany serowy beszamel. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki delikatnie. W dłoniach uformuj niewielkie kulki. Obtocz w mące, jajku i w bułce. Przełóż do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor.
Do miski wsyp kaszę. Cebulę posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Dodaj dynię i cebulę. Podsmaż parę minut. Warzywa przełóż do kaszy. Wrzuć posiekana natkę pietruszki. Wbij jajko i przepraw do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W dłoni uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor z każdej strony.