niedziela, 30 listopada 2014

Czekoladowo-piernikowe trufle

Czekoladowo-piernikowe trufle


Składniki :
  • 200g - 250g piernika,
  • 100ml zaparzonej kawy,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • kakao.
Przygotowanie :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Piernik rozkrusz. Przełóż do miski. Wlej czekoladę, sok i kawę. Wymieszaj składniki.W dłoniach uformuj kuleczki. Każdą obtocz w kakao. Trufle włóż do lodówki na 2 godziny.

czwartek, 27 listopada 2014

Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym

Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym



Składniki : 
  • 200g makaronu spaghetti, 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  •  sól,
  •  pieprz, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  •  1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 3-4 łodygi z selera naciowego,
  •  1 szklanka bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany,
  •  1 łyżeczka tymianku,
  •  olej do smażenia.

Przygotowanie :

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę,  sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem. 


 

poniedziałek, 24 listopada 2014

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem 


Składniki : 
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  •  2 jajka,
  • 4 kostki zamrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku.
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj Rozmrożony szpinak i duś parę minut. Filet z kurczaka opłukaj i drobno posiekaj.  Wrzuć do miski. Wbij żółtka, sól, pieprz i mąkę. Dodaj szpinak. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na szykowną pianę i dodaj do kurczaka. Całość delikatnie połącz. W dłoniach uformuj kotleciki i połóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.


niedziela, 23 listopada 2014

Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem


Składniki kluski :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie kluski :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.

Składniki farsz :
  • 500g karczku bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie farszu :

Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.  


czwartek, 20 listopada 2014

Kluski leniwe

Kluski leniwe


Składniki :
  • 250g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól.
Przygotowanie :

 Do miski przełóż twaróg. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko i wyrób masę. Podziel masę serową i rozwałkuj duży pasek. Podziel nożem na małe kluski. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Musztardowe kąski z kurczaka

Musztardowe kąski z kurczaka

 
Składniki : 
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych,
  • 1 szklanka bułki tartej, 
  • 2 łyżki musztardy,
  •  2 jajka.

Przygotowanie :
 
 Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki i bułkę tartą. Do drugiej wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Dodaj musztardę do jajek i wymieszaj. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Nugetsy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas przewracaj kurczaczki.

piątek, 14 listopada 2014

Makaron zapiekany z jabłkami i budyniem

Makaron zapiekany z jabłkami i budyniem 

Pyszny i kremowy makaron z jabłkami.
Całość polana budyniem i zapieczona.
Idealna zapiekanka przypominająca smak dzieciństwa !

Składniki :
  • Makaron Czaniecki w kształcie ryżu,
  • 3 duże jabłka,
  • 3 łyżki masła,
  • cynamon,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem,
  • płatki migdałów.
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Do formy wsyp ugotowany makaron.  Na makaron ułóż jabłka. Posyp cynamonem i rozłóż drobno pokrojone masło. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość polej gorącym budyniem i posyp płatkami migdałów.  Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 20 minut. 








środa, 12 listopada 2014

Makaron po zbójnicku

Makaron po zbójnicku

Pyszny i kremowy sos z oscypka.
Świetnie łączy się z boczkiem i żurawiną.
Smakiem przypomina ukochane góry !
Koniecznie spróbujcie !

Składniki :
  • makaron rurka Czaniecki,
  • 2 małe oscypki,
  • 100g boczku wędzonego,
  • 150ml śmietany 30%,
  • garść żurawiny,
  • świeży tymianek,
  • pieprz,.
Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój na kostkę i podsmaż na suchej patelni. Wlej śmietanę i stary ser oscypek. Wsyp tymianek. Duś parę minut.  Dodaj pokrojoną drobno żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku pieprzem. Ugotowany makaron przełóż do sosu i połącz ze sobą składniki.




Wpis dodaję do akcji :


zBLOGowani.pl

wtorek, 11 listopada 2014

Placuszki twarogowe z jabłkami

Placuszki twarogowe z jabłkami



Składniki :
  • 200g twarogu,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Do miski wrzuć ser. Dodaj jajko, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wlej śmietanę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.  Wrzuć jabłka i delikatnie połącz składniki. W dłoniach uformuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

niedziela, 9 listopada 2014

Dorsz w cytrynowej panierce

Dorsz w cytrynowej panierce


Składniki :
  • 300g fileta z dorsza,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • mąka
  • rozbełtane jajko.
 Przygotowanie :

Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem. Do miski wsyp bułkę tartą i skórkę z cytryny. Wymieszaj.  Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.



piątek, 7 listopada 2014

Smażona cukinia

Smażona cukinia 


Składniki :
  • 2 małe cukinie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta,
  • maka,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :


Cukinię pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem. Obtocz w mące, w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. 

czwartek, 6 listopada 2014

Chrupiące kulki jajeczno-serowe

Chrupiące kulki jajeczno-serowe

Pyszne, kremowe w środku kulki serowo-jajeczne.
Świetne nadają się na przekąskę. 

Składniki :
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki serka Arla Apetina naturalny,
  • natka pietruszki,
  • mąka do obtaczania jajecznych kulek.
  • 1 rozbełtane jajko,
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Na patelni rozpuść masło.  Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Podsmaż całość cały czas mieszając. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania. Dodaj serek i wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jajka drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowany serowy beszamel. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki delikatnie.  W dłoniach uformuj niewielkie kulki. Obtocz w mące, jajku i w bułce. Przełóż do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor.


Wpis dodaję do akcji :

Dania z serkami kremowymi

poniedziałek, 3 listopada 2014

Kotlety z kaszy jęczmiennej z dynią

Kotlety z kaszy jęczmiennej z dynią 


Składniki :
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 szklanka startej dyni,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Do miski wsyp kaszę.  Cebulę posiekaj.  Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło.  Dodaj dynię i cebulę. Podsmaż parę minut. Warzywa przełóż do kaszy. Wrzuć posiekana natkę pietruszki. Wbij jajko i przepraw do smaku.  Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W dłoni uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor z każdej strony.

Print