Kluski śląskie z mięsem
Składniki kluski :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Składniki farsz :
- 500g karczku bez kości
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki bułki tartej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka masła.
Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńsmaczne klasyczne danie:)
OdpowiedzUsuńżona mi takie robi a ja jej
OdpowiedzUsuńAch, kluchy, już od dawna się za nie zabieram. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, oj zjadła :) Strasznie apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń