Tarta z młodymi warzywami i łososiem
Pyszna tarta z młodymi warzywami i wędzonym łososiem.
Genialne połączenie smaków którego koniecznie musicie spróbować ! Łosoś ma wyjątkowy kolor dzięki kaszy ekologicznej którą są karmione. Posiadają certyfikat ! Co ciekawe, z tyłu opakowania znajduje się kod, który możemy zeskanować. Wyświetlą się nam informacje na temat ryby np. ile żyła. Więcej ciekawostek znajdziecie na stronie Mowi. Serdecznie zapraszam !
Genialne połączenie smaków którego koniecznie musicie spróbować ! Łosoś ma wyjątkowy kolor dzięki kaszy ekologicznej którą są karmione. Posiadają certyfikat ! Co ciekawe, z tyłu opakowania znajduje się kod, który możemy zeskanować. Wyświetlą się nam informacje na temat ryby np. ile żyła. Więcej ciekawostek znajdziecie na stronie Mowi. Serdecznie zapraszam !
Składniki :
- 250g mąki,
- 150g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka koperku,
- 4 plastry łososia Mowi wędzony na zimno,
- 3 ugotowane młode ziemniaki,
- 4-6 szt białych szparagów,
- 1 młody por,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- 3 jajka,
- 200ml śmietanki 30%,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól i koperek. Dodaj jajko i pokrojone mało. szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj i przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 10minut.
Do miski wbij jajka. Wlej śmietankę oraz dodaj pokrojony szczypiorek. Dopraw dolą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony por oraz szparagi. Smaż całość parę minut.
Na podpieczony spód wlej masę śmietanową z jajkami. Ułóż plasterki ziemniaków,podpieczone warzywa oraz łososia.
Tartę ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Przepis bierze udział w akcji :