niedziela, 28 lutego 2016

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane 


Składniki :
  • 100g płatków owsianych,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 jajka M,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego.  
 Przygotowanie :

Do miski wysp płatki, siemię lniane i proszek do pieczenia.  Wlej miód, rozbełtane jajka oraz olej. Dokładnie wymieszaj.  Na blachę wyłóż papier do pieczenia i łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasteczek. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 15-18 minut. 

 

wtorek, 23 lutego 2016

Prosta dwukolorowa babka

Prosta dwukolorowa babka 


Składniki :

  • 200g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka, ( w temperaturze pokojowej )
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy, ( lub cukier waniliowy )
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • masło do posmarowania formy,
  • kasza manna lub bułka tarta do posypania formy.

Przygotowanie :

Formę wysmaruj masłem i posyp kasza lub bułką tartą. Do miski wrzuć masło. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbijaj po jednym jajku. Dodaj aromat waniliowy i partiami wsypuj mąkę nie przerywając miksowania. Połowę masy wyłóż do formy. Do pozostałej części wsyp kakao i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciemne ciasto wyłóż na górę jasnego. Babkę piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-50 minut. ( do suchego patyczka ) 


sobota, 20 lutego 2016

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski 

Składniki :
  • 1/2 główki  białej kapusty,
  • 400g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 400g dziczyzny,
  • swojska wędzona kiełbasa,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kminek,
  • 4-5 szt grzybów suszonych,
  • 2 łyżki masła,
  • olej.
 Przygotowanie :
 
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni  rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty.  Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około  60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

piątek, 19 lutego 2016

Pancakes na kefirze

Pancakes na kefirze 


Składniki :
  • 300ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g mąki,
  • 3 łyżki roztopionego masła.
 Przygotowanie :

Do miski wlej kefir i masło. Wbij jajka i wsyp cukier. Energicznie wymieszaj.  Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz składniki. Na rozgrzanej patelni teflonowej nakładaj porcje placuszków łyżką. Smaż na suchej patelni z dwóch stron na złoty kolor.

czwartek, 18 lutego 2016

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe


Składniki biszkopt :  ( blacha 24 cm x26 cm )
  • 6 jajek, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki budyń cytrynowy :
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g miękkiego masła. 
Przygotowanie budyń cytrynowy :

Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.

Składniki masa śmietankowa :
  • 400 ml śmietanki 30 %,
  • 2 opakowania śmietan fix ,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie masa śmietankowa :

Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix.  Ubij na sztywno.
Składniki dodatkowe :
  •  herbatniki ( u mnie maślane i kakaowe )
  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.
 Przygotowanie :
 Biszkopt przekrój na pół. Do blaszki włóż spód biszkoptu i wlej masę cytrynową. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto posmaruj bitą śmietaną. Na górze ułóż herbatniki.
Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.  

 


piątek, 12 lutego 2016

Ciasteczka maślane z orzeszkami i kokosem

Ciasteczka maślane 
z orzeszkami i kokosem 



Składniki :
  • 1 1/2 szklanki mąki, 
  • aromat waniliowy,
  • szczypta soli,
  •  1/3 szklanki cukru, 
  • 180g miękkiego masła,
  • 100g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej,
  • pokruszone orzechy włoskie,
  • wiórki kokosowe.
  Przygotowanie :

Miękkie masło, aromat i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 30-40 min. Rozwałkuj, wytnij kółka z dziurką . Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.


Ostudzone ciasteczka zamocz w czekoladzie a następnie posyp orzeszkami lub kokosem. 

 

środa, 10 lutego 2016

Kanapki biedronki dla niejadków

Kanapki biedronki dla niejadków 

 Składniki :
  • bagietka pełnoziarnista,
  • serek śmietankowy,
  • sałata,
  • pomidorki koktajlowe,
  • czarne oliwki.
 Przygotowanie :

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Każdą mini kromeczkę posmaruj serkiem. Połóż liść sałaty. Pomidorki i oliwki przetnij na pól. Z 2-3 oliwki pokrój drobno na kropeczki. Na sałatę połóż pół pomidorka koktajlowego. Obok ułóż pół oliwki i z drobno pokrojonej oliwki ułóż kropeczki biedronek. 

wtorek, 9 lutego 2016

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami 


Składniki :
  • 200g ugotowanego ryżu,
  • 6 szt jabłek,
  • cynamon,
  • cukier brązowy,
  • migdały w płatkach,
  • masło.
 Przygotowanie :

Formę do pieczenia posmaruj masłem. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze części. Wyłóż połowę porcji ryżu i ułóż jabłka. Posyp cukrem i cynamonem. Wysyp resztę ryżu i ponownie ułóż jabłka. Całość posyp cynamonem, cukrem i migdałami. Na górze połóż małe kawałeczki masła. Formę włóż do nagrzanego piekarnia na 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

niedziela, 7 lutego 2016

Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe 



Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki :
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 małe  puszki mandarynki w syropie,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie :

1 galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejącą wylej na biszkopt i włóż na chwilę do lodówki.

Drugą galaretkę pomarańczową rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej to śmietany i starannie wymieszaj. Dodaj odsączone mandarynki. Masę wylej na galaretkę z biszkoptem. Włóż do lodówki.

Pozostałe galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wylej do podłużnych naczyń i pozostaw do stężenia. Wytnij kwadraciki i posyp mini ciasto.

Całe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.





piątek, 5 lutego 2016

Galaretka z udźca z indyka

Galaretka z udźca z indyka 


 Składniki :
  • 2 nieduże udźce z indyka,
  •  3 marchewki, 
  • 3 pietruszki,
  • seler,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • żelatyna. ( 2 łyżki na 1 l bulionu )

Przygotowanie :
 
  Mięso zalej wodą i wrzuć warzywa. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 1 godziny.  Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Mięso z indyka obierz z kości. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Powstały bulion odcedź, żelatynę rozpuść w rosole. Do miseczki lub plastikowego pojemniczka  wrzuć pokrojone marchewki  oraz mięso drobiowe. Zalej bulionem z żelatyną. Galaretkę wstawiamy do lodówki aż stężeje.

środa, 3 lutego 2016

Bitki wieprzowe z karkówki

Bitki wieprzowe z karkówki


Składniki :
  • 600g wieprzowej karkówki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • papryka słodka,
  • mąka,
  • olej do smażenia,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.
 Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą, pieprzem i papryką. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z każdej strony. Ściągnij mięso i podsmaż pokrojoną cebulę.  Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie, i liść laurowy oraz wcześniej przygotowaną cebulę.  Wlej bulion i duś 40-50 minut. Dopraw do smaku. 
 

wtorek, 2 lutego 2016

Pączki z bitą śmietaną

Pączki z bitą śmietaną 


Składniki :
  • 50g świeżych drożdży,
  • 500g mąki, 
  • 6 żółtek,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 100g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • olej do smażenia,
  •  500-600 ml śmietany 30%,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • śmietan fix,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • prażone migdały. ( u mnie krojone w słupki ).
 Przygotowanie :

 Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia.  Do dużej miski wysp mąkę. Dodaj rozczyn, cukier, masło i żółtka. Wlej rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. 

Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubij na sztywno. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

Pączki  przekrój na pół. Przełóż bitą śmietaną. Górę pączków posmaruj czekoladą i posyp migdałami. 


 

Print