Ciasto cytrynowe
Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x26 cm )
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka
ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,
ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto
wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w
temperaturze 180 stopni.
Składniki budyń cytrynowy :
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 2 żółtka,
- 1 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 200g miękkiego masła.
Przygotowanie budyń cytrynowy :
Do
garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do
miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do
gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej
przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie
gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do
ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania
dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.
Składniki masa śmietankowa :
- 400 ml śmietanki 30 %,
- 2 opakowania śmietan fix ,
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie masa śmietankowa :
Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix. Ubij na sztywno.
Składniki dodatkowe :
- herbatniki ( u mnie maślane i kakaowe )
- szklanka cukru pudru,
- sok z cytryny.
Biszkopt przekrój na pół. Do blaszki włóż spód biszkoptu i wlej masę cytrynową. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto posmaruj bitą śmietaną. Na górze ułóż herbatniki.
Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
bardzo ładnie wygląda - lubię cytrynowe smaki!
OdpowiedzUsuń