Prosta dwukolorowa babka
Składniki :
- 200g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka, ( w temperaturze pokojowej )
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy, ( lub cukier waniliowy )
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka,
- masło do posmarowania formy,
- kasza manna lub bułka tarta do posypania formy.
Przygotowanie :
Formę wysmaruj masłem i posyp kasza lub bułką tartą. Do miski wrzuć masło. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbijaj po jednym jajku. Dodaj aromat waniliowy i partiami wsypuj mąkę nie przerywając miksowania. Połowę masy wyłóż do formy. Do pozostałej części wsyp kakao i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciemne ciasto wyłóż na górę jasnego. Babkę piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-50 minut. ( do suchego patyczka )
Prosta, a z pewnością przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie babeczki ... są przepyszne:)
OdpowiedzUsuń