czwartek, 29 listopada 2012

Pikantna zupka z łososiem

Pikantna zupka z łososiem

Już coraz zimniej na dworze.
Zupa z dodatkiem imbiru i chilli na pewno rozgrzeje każdego zmarzlucha 
a łosoś sprawia że jest bardzo pożywna.  
Polecam na pyszny i zdrowy obiad. 
 

Składniki : 1 cebula, 1 papryczka chilli, 3 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka imbiru startego, 2 marchewki, 3 średnie ziemniaki, 1/2 brokuła, 200g świeżego łososia, sól, pieprz.

Przygotowanie : W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i papryczkę chilli oraz stary imbir.  Całość smaż chwilę. Zalej bulionem i wrzuć pokrojone ziemniaki , marchew oraz różyczki brokuła. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Łososia oczyść i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupki i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. 

środa, 28 listopada 2012

Łosoś w pomidorach

Łosoś w pomidorach

Każdy zasługuje od czasu do czasu na królewski obiad. 
A takim jest właśnie łosoś.
Delikatne mięso idealnie komponuje się z kwaskowatymi pomidorkami.



Składniki : świeży łosoś 500g, 200g pomidorów koktajlowych, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz, 3 łyżeczki tymianku.

Przygotowanie : Łososia oczyść i opłukaj. Osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Do kubka wlej oliwę, wrzuć tymianek, pieprz i sól. Natrzyj rybę wcześniej przygotowaną oliwą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki i pokrojoną cebulę w piórka oraz łososia. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. 



Koniecznie zobacz inne propozycje na danie z rybą :





Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym

 

 

  

 Ryba po grecku 

wtorek, 27 listopada 2012

Klasyczny Boeuf Strogonow

Klasyczny Boeuf Strogonow

Klasyczna propozycja dania jednogarnkowego.
Niezwykle łatwy do przygotowania bo "robi" się sam.
Proste rzeczy smakują najlepiej.

Składniki : 600g udźca wołowego lub polędwicy, 200g pieczarek, 2 cebule, 1,5 - 2 szklanki rosołu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany, olej do smażenia, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie : Mięso oczyść a następnie pokrój w paseczki. Posyp mięso mąką i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wołowinę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Przełóż mięso do rondla. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię na której, było smażone mięso. Podsmaż chwilę i przełóż cebulę i pieczarki do rondla z wołowiną. Wlej koncentrat pomidorowy i bulion. Duś na małym ogniu 40 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wlej śmietanę i wymieszaj składniki. 





poniedziałek, 26 listopada 2012

“Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła.” Nicole S. Young

“Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła.” 
Nicole S. Young




Dzięki uprzejmości wydawnictwa Helion przedstawiam Wam książkę “Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła.” autorstwa Nicole S. Young.

Wydawnictwo: Helion Rok wydania: 2012 Ilość stron: 288 Oprawa: miękka




Książka wydana jest bardzo pięknie. Przyjemny w dotyku błyszczący papier oraz masa zdjęć, do których jeszcze wrócimy.

Autorka prowadzi nas po kolei przez kolejne zagadnienia fotografii. Zaczynając od podstaw poprzez sprzęt fotograficzny i oświetlenie aż po stylizację, kompozycję i obróbkę zdjęć. Książka podzielona jest na siedem rozdziałów w których każdy rozpoczyna się obszernym omówieniem tematu kończąc na ćwiczeniach.

2 pierwsze rozdziały to podstawowe informacje na temat podstaw fotografii podane w prosty i przyswajalny dla każdego sposób. Jeśli nie mamy jeszcze własnego aparatu a przygoda z fotografią dopiero przed nami, to dowiemy się tutaj jakimi kryteriami powinniśmy się kierować przy wyborze własnej lustrzanki, oraz jakie akcesoria są dla nas niezbędne.
W kolejnych rozdziałach omawiamy już warsztat, czyli : Oświetlenie , stylizację z rekwizytami oraz kadrowanie wraz z kompozycją. Prezentowane są zdjęcia wykonane na różne sposoby z opisami, jakim szkłem były robione oraz z różnymi wariantami ekspozycji.
Następnie przechodzimy do pracy z Photoshopem. Oczywiście są tam w zasadzie same podstawy potraktowane dosyć pobieżnie. Jednakże nie ma się czemu dziwić , podręczniki do PS są kilka razy grubsze :) Kto nie wie jak działa ten program, lub nie potrafi się nim posługiwać - pozycja obowiązkowa.
Ostatni rozdział, czyli "Za kulisami" to podsumowanie tego, o czym czytaliśmy w praktyce. Na ilustracjach widzimy jak wygląda cały proces czyli od ustawienia wszystkiego , po wykonanie zdjęcia a na koniec potraktowanie tego Photoshopem.

Czy książkę warto kupić ? Ja jestem zdania, że książek nigdy za wiele. Z tej książki dowiedziałam się wielu nowych rzeczy. Wypełniona miłymi dla oka zdjęciami z dobrym komentarzem. Czego chcieć więcej? Marsz do sklepu a później aparaty w dłoń i do dzieła !

"Choinkowe" bułeczki

"Choinkowe" bułeczki


Składniki : 5 szklanki mąki, 1,5 opakowania suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki cukru, 300 ml ciepłego mleka, 3 jajka, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, , 1 jajko do posmarowania, ulubiony dżem lub nutella.


Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej ciepłe mleko, oliwę i wbij jajka. Dokładnie wyrób ciasto i Przykryj  ściereczką i odstaw na 40 - 50 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części w zależności od wielkości drożdżówek jakie chcemy. Lekko rozpłaszcz ręką, na środku połóż dżem i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach układając choinkę i  posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.

sobota, 24 listopada 2012

Obiad w 20 minut - Schab w sosie camembert

Obiad w 20 minut
 Schab w sosie camembert

Proste, szybkie a zarazem bardzo eleganckie danie.
Pyszny poczęstunek dla niespodziewanych gości czy szybki obiad dla bliskich.

Składniki : 6 plastrów schabu bez kości, 3 łyżki masła klarowne, sól, pieprz, 1 łyżka parmezanu, 100ml białego wina, 2 łyżeczki musztardy,  200g sera camembert, 200ml śmietanki 30%.

Przygotowanie : Schab oczyść, oprósz solą i pieprzem. Ser camembert obierz ze skórki.  Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i smaż mięso z dwóch stron na złoty kolor. Mięso ściągnij z patelni i wlej wino. Gotuj chwilkę po czym wlej śmietanę, dodaj musztardę i ser camembert pokrojony w kostkę.Wsyp parmezan i delikatnie gotuj tak aby rozpuścił się ser co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.





piątek, 23 listopada 2012

Smarowidło z łososia

Smarowidło z łososia

Przepyszne smarowidło.
Bardzo zdrowe i pożywne. 
Najlepsze smarowidło na kanapki.


Składniki : 200g surowego łososia, 2 łyżki sosu chrzanowego, skórka starta z 1 cytryny, sól, pieprz, pęczek szczypiorku, 100g masła. 

Przygotowanie : Łososia oczyść, przypraw solą i pieprzem. Ugotuj na parze, obierz ze skóry i ości. Masło roztop w rondelku i dodaj do łososia 3 łyżki. Szczypiorek posiekaj wsyp do ryby razem ze skórka cytrynową. Dodaj sos chrzanowy i wieszaj składniki. Przypraw solą i pieprzem. Smarowidło przełóż do miseczki i zalej pozostałym masłem. Całość wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.


środa, 21 listopada 2012

Ciasto z korzenną gwiazdką

Ciasto z korzenną gwiazdką
Moje wypieki z Tassimo T55
 Zachwycające ciasto.
Połączenia ciasta jogurtowego z korzennym jest naprawdę pyszne.  

Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa 
Tassimo Catre Noire  Creme Brulee.
Pyszna kawa o smaku wyśmienitego, francuskiego deseru Creme Brulee.
Kawa zwieńczona u góry puszystą mleczną pianką.


Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.

Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie
 przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.


Składniki ciasto korzenne : 500g mąki, 100g masła, 200g cukru pudru, 250g miodu płynnego, 5 jajek, 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasto korzenne :  Miękkie masło, żółtka i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Dodaj miód cały czas miksując. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Z białek ubij sztywną pianę i partiami dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Wlej ciasto do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 min w temperaturze 180-190 stopni. Podczas pieczenie nie otwieraj piekarnika.

Składniki ciasto jogurtowe :  6 jajek, 300g jogurtu naturalnego, 1 szklanka oliwy, 350g cukru, 500g mąki pszennej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie ciasto jogurtowe :  Do miski wbij jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wlej jogurt i olej, nie przerywając miksowania. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy jajecznej. Połącz składniki. 



Przygotowanie ciasta z gwiazdką : Ostudzone ciasto korzenne pokrój na kawałki i za pomocą dowolnego wykrawacza do ciastek odciśnij formę, oderwij nadmiar ciasta. Do formy keksowej wlej niewielką ilość ciasta jogurtowego i na spodzie ułóż obok siebie  wcześniej wycięte kształty z ciasta korzennego. Całość zalej pozostałą częscia ciasta jogurtowego. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 





wtorek, 20 listopada 2012

KONKURS "Przepis w zgodzie z naturą"

KONKURS
 "Przepis w zgodzie z naturą"


Owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań.
 Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów.  
Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi.
 Natura zadbała o to i obdarzyła owoce oraz warzywa skórką, która chroni to, co dobre. 
Opakowania Tetra Pak, tak jak skórka,chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości.
Produkty w aseptycznych kartonach Tetra Pak nie wymagają utrwalania konserwantami.
 
Wraz z firmą Tetra Pak został zorganizowany konkurs, który polega na przesłaniu przepisu  na potrawę bez konserwantów, do wykonania, którego wykorzystasz co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak.
 
Co trzeba zrobić ?
 
1. Przygotuj przepis z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu w opakowaniu kartonowym Tetra Pak (np. groszek, kukurydza, koncentrat ppomidorowy, sok pomarańczowy) 
2. W terminie do 30 listopada 2012 r. prześlij swój przepis na adres e-mail : konkurstetrapak@meckreacja.pl 
 w temacie wiadomości e-mail koniecznie wpisz nazwę „ANYŻKOWO”
3. Koniecznie przeczytaj regulamin konkursu .  
 
Wyłonienie zwycięzców :
 
Po zakończeniu konkursu zostaną wyłonieni 3 autorzy oryginalnych przepisów
do których zostaną wysłane paczki z produktami  żywnościowymi w opakowaniach Tetra Pak, pojemnik na pomidora marki MSC International, pojemnik na paprykę marki MSC International  oraz pamięć USB 2 GB.
 
 
Życzę powodzenia !
 

Chleb żytni z żurawiną

Chleb żytni z żurawiną

Najlepiej smakuje domowy chlebek.
Połączenie z żurawiną jest doskonały.


Składniki : na zakwas: 200g mąki żytniej (typ 2000) , 200 ml ciepłej wody.
Składniki na chleb : 1 kg mąki żytniej typ 2000,  650 ml ciepłej wody , 150g żurawiny, 1,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny.  Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do  zakwasu.. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Przygotowanie chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej  i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać żurawinę, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Polędwica z kindziukiem i puree dyniowym

Polędwica z kindziukiem
 i puree dyniowym

Smaczny pomysł na obiad lub kolację.
Zawinięty kindziuk sprawia wrażenie że posiłek jest bardzo elegancki.

Składniki : 1 polędwica wieprzowa około 600g, 100g kindziuka w plasterkach, sól, pieprz, musztarda, 2 łyżki śmietany, 2 szklanki bulionu, pietruszka natka.

Składniki puree : 1 średnia dynia.

Przygotowanie puree : Dynię pokrój na kawałki, oczyść z pestek. Ułóż na blaszce do pieczenia, przykryj folią aluminiową  i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i za pomocą blendera zmiksuj na puree.

Przygotowanie polędwica : Polędwicę przekrój na 2 części. Natnij nożem tak aby powstał długi pasek. Połóż woreczek foliowy i delikatnie za pomocą tłuczka rozbij mięso.Posmaruj mięso musztardą i ułóż parę plasterków kindziuka. Zwiń w roladkę i za pomocą wykałaczek zepnij mięso. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony. Wlej bulion i duś przez 10 minut. Do kubka wlej wodę (około 1/3 ) dodaj mąkę i wymieszaj składniki. Wlej śmietanę i całość wlej do sosu. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki. 


piątek, 16 listopada 2012

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Przepyszna, niezwykle aromatyczna zupa.

Składniki : 1 kg pomidorów, 1 główna czosnku, 1 czerwona papryka, oliwa, sól, pieprz,  1 szklanka bulionu,

Przygotowanie : Pomidory i czosnek przekrój na pół. Paprykę pokrój na części i wydrąż nasionka. Wszystko włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze  190 stopni. Ostudź. Z pomidorów i papryki ściągnij skórkę i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj bulion i dopraw do smaku. 


niedziela, 11 listopada 2012

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Szybsza wersja klasycznych gołąbków.
Ale równie pyszna.

Składniki gołąbki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 120g ryżu, 1/3 małej kapusty białej, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, masło, jajko.

Składniki sos : 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5l bulionu, sól, pieprz. 

Przygotowanie gołąbki : Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego. 

Przygotowanie sos : Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Energicznie mieszaj do połączenia składników. Dopraw wolą i pieprzem.

Przygotowanie : Gołąbki zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.




sobota, 10 listopada 2012

Sycąca zupa z soczewicą

Sycąca zupa z soczewicą

Zupa jest ważnym składnikiem gdy na dworze zimno.
Rozgrzewa i dodaje energii przy tym jest banalnie do przygotowania.



Składniki : 250g soczewicy, 2 marchewki, 4 małe ziemniaki, 1 por,  1 opakowanie  pomidorów krojonych w zalewie w kartonie, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego w kartonie, bulion, 1 łyżeczka curry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżeczka kminku.

Przygotowanie : W garnku roztop masło i wrzuć pokrojoną marchewkę i pora, chwilę podsmaż. Dodaj ziemniaki i soczewicę. Całość zalej bulionem. Wlej pomidory, koncentrat i dodaj curry i kminek. Gotuj 25 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

piątek, 9 listopada 2012

Karton chroni jak natura

Karton chroni jak natura


Owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań.
 Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów.  
Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi.
 Natura zadbała o to i obdarzyła owoce oraz warzywa skórką, 
która chroni to, co dobre. 
Opakowania Tetra Pak, tak jak skórka,
chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości.
Produkty w aseptycznych kartonach Tetra Pak nie wymagają utrwalania konserwantami.

6 warstw opakowania Tetra Pack, chroni to, co dobre !


Opakowania kartonowe mają wyjątkowe właściwości ochronne dzięki wielowarstwowej budowie. 
Każda z warstw pełni inną funkcję.
Razem tworzą one unikalny system zabezpieczenia wrażliwych produktów spożywczych.

Obecnie bardzo trudno znaleźć w sklepach produkty wytworzone bez jakichkolwiek substancji dodatkowych.
 Z jednej strony obawiasz się, że ich spożycie w nadmiarze może zaszkodzić Tobie i Twojej rodzinie, z drugiej stawiasz coraz większe wymagania przed producentami dotyczące dostępności, trwałości, funkcjonalności i wygody użycia artykułów spożywczych.
Konserwanty mają na celu przedłużenie trwałości artykułów spożywczych i ich ochronę przed działaniem drobnoustrojów. Ich użycie jest uzasadnione wtedy, gdy metody utrwalania fizycznego (np. pasteryzacja, suszenie, itp.) lub biologicznego (np. ukwaszenie) są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania. 

 Uważaj na konserwanty i uważnie czytaj etykiety na produktach
by ochronić się od niebezpiecznych składników.
 Na stronie internetowej  możesz wpisać nazwę konserwantu którego nie znasz.
Od razu będziesz wiedzieć czy jakiś składnik jest niebezpieczny dla zdrowia.
Zatem wybieraj świadomie.
Aseptyczne opakowania Tetra Pak eliminują konieczność stosowania konserwantów do utrwalania żywności i to wszystko dzięki pasteryzacji.  


Produkty przed zapakowaniem zostają poddane działaniu podwyższonej temperatury. 
Pozwala to zabezpieczyć je przed drobnoustrojami.
 Proces ten przypomina domową pasteryzację i wekowanie w słoikach, które na pewno znasz z własnego doświadczenia lub pamiętasz z dzieciństwa. 
W podobny sposób technologia aseptyczna pozwala na zachowanie smaku, aromatu, wartości odżywczych żywności oraz sprawia, że można przechowywać ją przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia. 

Wzbieraj świadomie dla Ciebie i swoich bliskich.
Wybieraj produkty ekologiczne.
Opakowania Terta Pak mogą zostać poddane ponownemu przetworzeniu. 
Zgnieć zużyte opakowanie kartonowe, zanim je wyrzucisz. 
W tej sposób zmniejszysz objętość śmieci wywożonych z Twojego gospodarstwa domowego.



Lasagne w 3 kolorach

Lasagne w 3 kolorach





Składniki warstwa mięsna : 200g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 puszki pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, 1 duża cebula, 1 mała ostra papryczka, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, olej do smażenia,

Składniki warstwa szpinakowa : szpinak mrożony - 3 kulki, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku.

Składniki sos beszamelowy : 0,5l mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowe składniki :  ½ opakowanie makaronu  lasagne , 1 opakowanie mozzarella, ser tarty ( mozzarella, gouda), 3 łyżki parmezanu, 6 szt pomidorów suszonych w zalewie

Przygotowanie mięso : Na patelni rozgrzej olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmaż. Dodaj mięso mielone, posiekany  czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż parę minut. Wlej pomidory i bulion, całość duś 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.

Przygotowanie szpinak : Na patelni roztop masło. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj rozmrożony szpinak i smaż chwilę co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku- solą, pieprzem i gałką..

Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami. Na dół rozłóż szpinak, przykryj makaronem lasagne. Ułóż pokrojoną mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie połóż makaron. Wyłóż mięso z sosem i przykryj ponownie płatami makaronu. Wylej beszamel na samą górę i posyp startym serem i parmezanem. Całość zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.



środa, 7 listopada 2012

Fale dunaju z wiśniami

 Fale dunaju z wiśniami 
Moje wypieki z Tassimo T55

Ciasto fale dunaju to jedno z najpopularniejszych.
Zamiast wiśni możesz użyć jabłek, gruszek a nawet dyni.

Do tego genialnego ciasta idealnie pasuje kawa 
Jacobs Kronung Latte Macchiato.
Idealna trójwarstwowa kompozycja.
Pyszne mleko, intensywny smak espresso i puszysta mleczna pianka. 
Znakomitą kawę zaparzysz w nowym ekspresie Tassimo T55.
Model T55 jest bardzo funkcjonalny.
Jego bardzo elegancki wygląd sprawia, że w kuchni staję się ozdobą.
Przyrządzanie w nim napojów będzie cieszyć podniebienie domowników
a najbardziej dzieci z napojem Czekolada Milka.
Dzięki w zastosowanym w urządzeniu innowacyjnym rozwiązaniom wszystkie 
 przyrządzane napoje mają wyjątkowy smak i aromat.






Składniki : 2 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150ml i oleju, 150ml  mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, wiśnie drylowane.
 
Składniki masa budyniowa : 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 3 łyżki cukru, 400g miękkiego masła.

Składniki polewa :  2 czekolady gorzkie, 100g miękkiego masła.
 
Przygotowanie ciasto : Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę.  Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż wiśnie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
Przygotowanie masa budyniowa : Odlej 300 ml mleka, wsyp budynie i cukier. Wymieszaj dokładnie. Resztę mleka zagotuj. Delikatnym strumieniem wlej mleko z budyniem cały czas mieszając. Ostudź. Masło zmiksuj na puszystą masę i po 1 łyżce dokładaj budyniu tak aby powstała gładka masa.  
 
Przygotowanie polewa : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i połącz składniki.  

Przygotowanie ciasta : Na ciasto z wiśniami wylej masę budyniową. Górę polej ostudzoną czekoladą i włóż ciasto do lodówki na minimum 2 godzimy. 


Print