Niezwykle puszyste jagodzianki
Składniki : 1/2 szklanki cukru, 4,5 - 5 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 50g masła, 1 1/2 opakowanie suchych drożdży, 200g jagód, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż
bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż
bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.