Rolada szwarcwaldzka
Chyba każdy przyzna mi rację że połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany nigdy nie zawodzi.
Nie ma nic lepszego niż stara dobra klasyka.
Składniki : 300g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 500ml śmietany kremówki 36%, 1 słoik drylowanych wiśni (0,7L) , garść płatków migdałowych.
Przygotowanie : Czekoladę połam na kawałki i w kąpieli wodnej rozpuść. Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do żółtek dodaj cukier i całość miksuj aż masa będzie puszysta. Delikatnie wlej rozpuszczoną czekoladę i połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką i poczekaj do ostudzenia. Migdały upraż na suchej patelni. Śmietanę ubij na sztywno. Wiśnie odsącz z zalewy i wrzuć do śmietany, połącz składniki. Rozsmaruj masę na czekoladowym biszkopcie.Chwytając za pergamin zwiń roladę, odrywając papier w miarę rolowania. Wsadź roladę do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i migdałami.
Ciasto bez mąki? Wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńJest bardzo smakowite a do tego puszyste :)
Usuńale przyciąga uwagę! obłęd
OdpowiedzUsuńu mnie też dzisiaj wiśnie i migdały:)
Uwielbiam taką tradycję :)
OdpowiedzUsuńświetna jest ta rolada :) i pomysłowa.
OdpowiedzUsuńO tak, zgadzam sie, ze to klasyczne polaczenie jest niezawodne!
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie! znakomite! kocham tort szwarcwaldzki, więc to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńKlasyka jest niezawodna, obojetnie czy to tort, czy rolada :)
OdpowiedzUsuńCyba cała bym zjadła hi hi
OdpowiedzUsuńnieziemsko wygląda!
OdpowiedzUsuńniestety do rolad mam małe... nie wiem, jakoś nie moge się przełamać xd
To zamiast rolady możesz zrobi ciasto , z masą z bitej śmietany i wiśniami :)
UsuńKlasyk, ale w jakiej innowacyjnej odsłonie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków- i piękne!
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
UsuńZapisuje, bo w ogródku mnóstwo wiśni:)
OdpowiedzUsuń