czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasto z jagodami i cytryną

Ciasto z jagodami i cytryną

Pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z jagodami z nutką cytryny. 
Takie zwykłe ciasta są najlepsze i najszybciej znikają ze stołu.

Składniki : 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru, 90g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 100g jagód, sok z 1/2 cytryny, skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Jajka , żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Wlać jogurt naturalny, masło, sok z cytryny i skórkę.  Wymieszać składniki. Stopniowo dodać mąkę  z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki przy pomocy miksera. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut.


12 komentarzy:

  1. MUSI WSPANIALE SMAKOWAĆ, BO TAK WYGLĄDA! CUDOWNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda olśniewająco!
    lekkie i puszyste. myślę, że jagoda z cytryną pasują do siebie znakomicie.
    i od razu zrobiło się tak wakacyjnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale! Juz od dawna "chodzi" za mna takie cytrynowo-jagodowe ciasto :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale nabrałam ochoty na takie pyszne owocowe i wilgotne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie piękne ciacho i jak cudownie podane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie skomponowana całość i bardzo apetyczne ciasto, niedawno piekłam podobne, tyle że z nutką białej czekolady. Cytryna i jagody w cieście smakują razem świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycające!
    Idealne połączenie smaków i niezwykle puszyste.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  9. dwa razy próbowałam je zrobić ale wychodzi mi zawsze...gliniaste :( nie wiem dlaczego :(

    OdpowiedzUsuń

Print