Niezwykle puszyste jagodzianki
Składniki : 1/2 szklanki cukru, 4,5 - 5 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 50g masła, 1 1/2 opakowanie suchych drożdży, 200g jagód, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż
bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż
bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńa jajeczek to tu nie ma?
OdpowiedzUsuńhmmmm w takim razie priorytet do wypróbowania
Nie, jajeczek nie ma :)
Usuńale ciasto wychodzi genialnie
ależ kuszące, dawno nie widziałam tak apetycznych jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nigdzie nie widziałam takich składników. A wyglądają na takie mięciutkie :))
OdpowiedzUsuńi takie są , zachęcam do spróbowania
UsuńOj chętnie bym porwała jedną na śniadanie, wyglądają genialnie! :)
OdpowiedzUsuńaah nawet widać jak puszyste ;) na pewno rozpływają się w ustach
OdpowiedzUsuńKuszące, nawet bardzo...dobra, dieta będzie od jutra :D
OdpowiedzUsuńwyglądają...obłędnie!
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITE, po prostu CUDOWNE, aż mnie zatkało i brak mi słów!! : )
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
UsuńNo coś pysznego, super :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNE!!!
OdpowiedzUsuńTe jagodzianki wygladaja rewelacyjnie. Brak slow aby opisac to jak apetyczne sa, chcialoby sie poprostu zjesc je wszystkie..
OdpowiedzUsuńPiękne te jagodzianki! Mam na nie smak, więc drukuje przepis. Chyba jestem u Ciebie pierwszy raz, ale będę odwiedzać:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Zrobiłam:) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze wyszły pysznie :)
UsuńPozdrawiam
Bardzo pyszne! Dziękuję :)
UsuńZ tych składników wyszło ich tyle, ile na zdjęciach?
OdpowiedzUsuńNie, ze składników wyszło około 10 jagodzianek .
UsuńUwielbiam jagodzianki! Za takie dałabym się pokroić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Edith
Witam, chciałam wypróbować jagodzianki ale nie mam suchych drożdży. w jakiej ilości można je zastąpić zwykłymi drożdżami?
OdpowiedzUsuń5 szklanek mąki to jakies 850g
Usuńwychodzi mi jakies 45-50g świeżych drożdzy (około pól opakowania)
Pozdrawiam serdecznie.
upiekłam i ja :) dziękuję za pyszną inspirację!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakowały !
UsuńSą wyśmienite :)
piękne są!
OdpowiedzUsuńwłasnie je robie!:D
OdpowiedzUsuńRób więcej ! Jade do Ciebie :D
UsuńWitam. Ile to 1 1/2 opakowania suchych drożdży? Czy można prosić o informacje w gramach? Ja mieszkam za granica i muszę sobie niestety wszystko przeliczać. Dziękuję serdecznie :)
OdpowiedzUsuńW polsce są opakowania po 7g suszonych drożdży.
Usuń1,5 opakowania to będzie około 11g.
Pozdrawiam serdecznie.
No pyszne były!
OdpowiedzUsuńhttp://galeriachleba.blogspot.com/2012/08/jagodzianki-niezwykle-puszyste.html
Dziękuję za świetny przepis;*
Właśnie włożyłam do piekarnika:))))))))
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńPewnie teraz pięknie wyrosły w piekarniku :)
.
Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)
https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677
Pozdrawiam!
Jakież one są pyszne! Podbiły serca nasze i naszych gości :)
OdpowiedzUsuńTak prezentują się w naszym wykonaniu:
http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/07/puszyste-jagodzianki.html