Strony

sobota, 30 czerwca 2012

Niezwykle puszyste jagodzianki

Niezwykle puszyste jagodzianki



Składniki : 1/2 szklanki cukru,  4,5 - 5 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 50g masła, 1 1/2 opakowanie suchych drożdży, 200g jagód, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut.  Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.





 

35 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a jajeczek to tu nie ma?
    hmmmm w takim razie priorytet do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jajeczek nie ma :)
      ale ciasto wychodzi genialnie

      Usuń
  3. ależ kuszące, dawno nie widziałam tak apetycznych jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, nigdzie nie widziałam takich składników. A wyglądają na takie mięciutkie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chętnie bym porwała jedną na śniadanie, wyglądają genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aah nawet widać jak puszyste ;) na pewno rozpływają się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszące, nawet bardzo...dobra, dieta będzie od jutra :D

    OdpowiedzUsuń
  8. NIESAMOWITE, po prostu CUDOWNE, aż mnie zatkało i brak mi słów!! : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Te jagodzianki wygladaja rewelacyjnie. Brak slow aby opisac to jak apetyczne sa, chcialoby sie poprostu zjesc je wszystkie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne te jagodzianki! Mam na nie smak, więc drukuje przepis. Chyba jestem u Ciebie pierwszy raz, ale będę odwiedzać:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam:) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z tych składników wyszło ich tyle, ile na zdjęciach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ze składników wyszło około 10 jagodzianek .

      Usuń
  13. Uwielbiam jagodzianki! Za takie dałabym się pokroić :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, chciałam wypróbować jagodzianki ale nie mam suchych drożdży. w jakiej ilości można je zastąpić zwykłymi drożdżami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 szklanek mąki to jakies 850g
      wychodzi mi jakies 45-50g świeżych drożdzy (około pól opakowania)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. upiekłam i ja :) dziękuję za pyszną inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że smakowały !
      Są wyśmienite :)

      Usuń
  16. Witam. Ile to 1 1/2 opakowania suchych drożdży? Czy można prosić o informacje w gramach? Ja mieszkam za granica i muszę sobie niestety wszystko przeliczać. Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W polsce są opakowania po 7g suszonych drożdży.
      1,5 opakowania to będzie około 11g.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. No pyszne były!

    http://galeriachleba.blogspot.com/2012/08/jagodzianki-niezwykle-puszyste.html


    Dziękuję za świetny przepis;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie włożyłam do piekarnika:))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Pewnie teraz pięknie wyrosły w piekarniku :)
      .

      Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowo :)

      https://www.facebook.com/pages/Any%C5%BCkowo/338319526199677

      Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Jakież one są pyszne! Podbiły serca nasze i naszych gości :)
    Tak prezentują się w naszym wykonaniu:

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/07/puszyste-jagodzianki.html

    OdpowiedzUsuń