czwartek, 31 stycznia 2013

Paluszki z łososia z groszkowym purre

Paluszki z łososia z groszkowym purre

Pyszny łosoś w postaci paluszków rybnych.
W takiej postaci każdy niejadek bez maruzenia zje obiadek.

Składniki paluszki z łososia: 500g świeżego fileta z łososia,  sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia.

Składniki puree : 500g ziemniaków, 1 szklanka mrożonego groszku, sól, 2 łyżki masła.

Przygotowanie paluszków z łososia : Rybę oczyść i odetnij skórę. Potnij łososia na 3 cm paseczki i przypraw solą i pieprzem. Rybę obtocz w mące następnie w rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z każdych stron na złoty kolor.

Przygotowanie puree : Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania wrzuć groszek i gotuj całość około 10 minut.  Odcedź. Dodaj masło i zmiksuj za pomocą blendera. 






środa, 30 stycznia 2013

Domowe pierogi ruskie

Domowe pierogi ruskie

Nie znam osoby co nie lubi domowych pierogów ruskich.
Klasyka w najlepszym wydaniu !

Składniki nadzienie : 500g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła.

Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 



Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :


 
 
 
 
 



Murzyńskie cycuszki

Murzyńskie cycuszki

Ciasto przepysznie wyglądające.
Delikatny biszkopt z makiem przełożony masą budyniową. 
Z góry ciasto wygląda bardzo intrygująco.


Składniki biszkopt : 1 szklanka mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masa : 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki soku ananasowego,  1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru.

Składniki dodatkowe : 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 4 łyżeczki cappucino, rodzynki.

Składniki polewa : 100g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao.

Przygotowanie biszkoptu :  Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Blaszka 28cm x 25 cm.

Przygotowanie masy : 3/4 szklanki mleka zagotuj. Do pozostałej części mleka wlej sok ananasowy, dodaj mąkę ziemniaczaną i budyń. Wymieszaj składniki. Wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka cały czas mieszając. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj partiami budyń nie przerywając miksowania. 

Przygotowanie polewy : Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą.  Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta murzyńskie cycuszki : Na ostudzony biszkopt wlej masę budyniową. Cappucino rozpuść w 1 szklance ciepłej wody i zamaczaj każdy biszkopt. Ułóż obok siebie na górze ciasta. Wszystko polej polewą. Na górze każdego biszkoptu połóż rodzynki.


wtorek, 29 stycznia 2013

Surówka marchewka z jabłkiem

Surówka marchewka z jabłkiem

Znakomity dodatek do obiadu.
Soczysta marchew z jabłkiem to najdoskonalsze połączenie.

Składniki : 4 średnie marchewki, 2 jabłka, 1 łyżeczka cukru, sól.

Przygotowanie : Marchew i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj cukier i sól do smaku. Wymieszaj składniki.

Szybki keks bananowy z czekoladą

Szybki keks bananowy z czekoladą

Jest to najprostsze ciasto do przygotowania jakie znam.
Robię je bardzo często w domu z bakaliami lub z bananami.
Przepyszne !

Składniki : 130g miękkiego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego), 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 100g gorzkiej czekolady, 2 banany, 80g orzechów do posypania - u mnie laskowe.

Przygotowanie : Do miski wrzuć masło, dodaj cukier, jajka i miód. Wszystko zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Banany i czekoladę drobno posiekaj, wrzuć do ciasta i delikatnie połącz składniki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.


poniedziałek, 28 stycznia 2013

Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi w sosie pomidorowym

Uwielbiam przygotowywać dania które są banalne  a smak jest niewiarygodny.
Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć świeżych.
Choć uważam, że o tej porze roku te z puszki są smaczniejsze od tych ze sklepowych półek.

Składniki gnocchi : 1 kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól

Przygotowanie gnocchi : Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków.  Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. 
 
Składniki sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 cebula, 6 szt oliwek czarnych, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Przygotowanie sosu : Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj czosnek, oregano i pokrojone oliwki. Wymieszaj składniki. Wlej pomidory i duś 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do sosu wrzuć gnocchi i wymieszaj wszystko. 

niedziela, 27 stycznia 2013

Anyżkowo na IFider

Anyżkowo na IFider 



Od dzisiaj Anyżkowo można znaleźć poprzez aplikację IFider.
Blog Anyżkowo jest na pierwszym miejscu w kategorii kulinaria.  

Wiadomości pod ręką
 
IFider News - pierwsza polska aplikacja mobilna do agregacji informacji, będąca bezpośrednim konkurentem Flipboard, Pulse i Google Currents, właśnie została opublikowana w Google Play.
 
W sobotę, 26-go stycznia br. aplikacja IFider News dla platformy Android została oficjalnie udostępniona w portalu Google Play. Jest to pierwszy rodzimy agregator informacji z polskiego internetu, umożliwiający szybki dostęp do wiadomości z polskich portali internetowych oraz blogów. Wiadomości udostępniane są użytkownikowi aplikacji w formie przypominającej papierowy magazyn. Kanały z informacjami zostały pogrupowane w kategorie (Wiadomości, Film, Muzyka etc.). Aplikacja umożliwia użytkownikowi zapamiętywanie ulubionych kanałów informacji oraz dzielenie się nimi poprzez sieci społecznościowe.
 
Aplikacja IFider News została stworzona przez dwóch pasjonatów technologii mobilnych z Wrocławia, Marcina Zygę i Łukasza Czarneckiego. Wersja przeznaczona na iPhone'y ukaże się w Apple AppStore w najbliższych dniach.

Serdecznie zapraszam na stronę : 




 


sobota, 26 stycznia 2013

Domowe wafle z masą krówkową

Domowe wafle z masą krówkową

Domowe wafelki z masą kajmakową idealne na podwieczorek.
Dzieci je uwielbiają.
Możesz je przygotować z dowolną masą.

Składniki : 2 puszki masy kajmakowej, 200g miękkie masła, opakowanie wafli tortowych.

Przygotowanie : Masło utrzyj ma puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodawaj masę kajmakową. Posmaruj wafle masą kładąc na niego kolejnego. Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Pokrój na mniejsze części.


czwartek, 24 stycznia 2013

Domowe croissanty

Domowe croissanty

Pracochłonne ale i smaczne.
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. 
Znakomite z marmoladą na śniadanie.

Składniki : 90 ml wody, 1,5 szklanki mąki, 10g drożdży, 150g roztopionego masła, 130g masła - w całości, 2 łyżeczki cukru, jajko do posmarowania., 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Przygotuj rozczyn drożdży. Do miseczki wlej wlej mleko, wsyp cukier i dodaj poruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, wlej roztopione masło i przygotowany rozczyn. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Ugnieć ciasto i odstaw ponownie na 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż masło (65g), złóż boki ciasta i nałóż jedną polówkę na drugą. Rozwałkuj i ponownie złóż. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie rozwałkuj ciasto i powtórz czynność wykorzystują pozostałą cześć masła (65g). Włóż ciasto do lodówki ponownie na godzinę. Rozwałkuj ciasto podziel na 8-10 trójkątów i zwiń w kształt rogalika. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. 


środa, 23 stycznia 2013

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Kapuśniak z kapusty kiszonej 

Zupa w sam raz na zimną porę.
Rozgrzewająca i bardzo sycąca. 

Składniki: 30dag kiszonej kapusty, 30-40 dag żeberek, włoszczyzna, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz, sól, 2-3 ziemniaki
Przygotowanie : Włoszczyznę umyć, obrać i zalać wodą. Włożyć żeberko , dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować. W osobnym naczyniu ugotować pokrojoną kapustę z niewielką ilością wody,  przecedzić. Z miękkich żeberek usunąć kości, mięso i włoszczyznę pokroić i połączyć z kapusta oraz wywarem. Wrzucić ziemniaki. Gotować 20 min. Doprawić do smaku, pieprzem , solą oraz kminkiem. 

Babka piaskowa z łatką

Babka piaskowa z łatką

Najlepsza babka do kawy i herbaty.
Tradycyjne ciasta są najlepsze.
Nie potrzebne są szczególne umiejętności 
więc nikt nie powie że nie potrafi piec.

Składniki : 

  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 4 jajka, 
  • 200g miękkiego masła, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 150g mąki pszennej,  
  • 100g mąki ziemniaczanej,  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 4 łyżki gęstej śmietany.

Przygotowanie : 

Masło utrzyj na puszystą masę i pojedynczo wrzucaj żółtka nie przerywając miksowania. Wlej śmietanę i dodaj skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i połącz masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 porcje. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej niewielką ilość białego ciasta następnie z kakao i pozostałą cześć białej. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 40-45minut.


















wtorek, 22 stycznia 2013

Klopsy w sosie koperkowym

Klopsy w sosie koperkowym 

Pyszny, dietetyczny obiadek.
Idealny dla dzieciaczków.

Składniki : 350g mięsa mielonego indyczego, 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu), 1 mała bułeczka namoczona w mleku, sól, pieprz, jajko.


Składniki  sos koperkowy : koperek świeży, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.



Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.



Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 



Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem. 

niedziela, 20 stycznia 2013

Kapusta czerwona z jabłkiem





Kapusta czerwona z jabłkiem


Znakomity dodatek do obiadu.
Obowiązkowo co niedziele na śląskich stołach.

Składniki :  1 mała czerwona kapusta, 2 jabłka, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, 2-3 łyżki ocet winny.

Przygotowanie : Kapustę oczyść i posiekaj drobno. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Jabłko obierz i pokrój na drobną kostkę. Kapustę odcedź i polej sokiem z cytryny. Dodaj jabłka, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszaj składniki.




Muffinki w kropeczki

Muffinki w kropeczki

Muffinki praktycznie w całości zostały zrobione 
przez mojego maluszka dla babci i dziadka.
proporcje dawałam mu na oko i miałam wątpliwości czy w ogóle coś z tego wyjdzie.
Ale są pyszne i bardzo miękkie.

Składniki :  2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka,  1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 8 łyżek oleju, czekoladowe kropeczki.

Przygotowanie : Do miski wlej mleko i olej. Wbij jajka i wsyp cukier. Wszystko dokładnie połącz. Mąke wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Partiami dodawaj do mleka z jajkiem cały czas miksując. Ciasto wlej do papierowych foremek. Muffinki posyp czekoladowymi kropeczkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Z ciasta wychodzi 12 muffinek.


piątek, 18 stycznia 2013

Pieczone naleśniki z kurczakiem

Pieczone naleśniki z kurczakiem

Przepyszna wersja i oryginalna propozycja na obiad.
Znakomita potrawka z kurczaka ze stopionym serem w środku.
Polecam !
 
 
Składniki naleśniki : 200g mąki, 50g roztopionego masła, 2 jajka, 2 szklanki mleka, szczypta soli.

Przygotowanie naleśniki : Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.

Składniki farsz : 2 pojedyncze filety z kurczaka, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1/2 zielonej papryki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, 100g startego żółtego sera, 100g startej mozzarelli, oliwa do smażenia, 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie farszu :  Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Filety z kurczaka  i papryki oczyść i pokrój w kostkę. Wszystko dodaj do  cebulki. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Duś potrawkę parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź i wsyp ser żółty. Wymieszaj składniki. 

Przygotowanie naleśników z kurczakiem : Na środku naleśników ułóż farsz i zwiń w kopertę. Całość polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.  

 


środa, 16 stycznia 2013

Puszyste rafaello

Puszyste rafaello

Dzięki biszkoptowi raffaello jest bardzo puszyste.
Smakuje wszystkim domownikom i również jest świetny w formie torciku. 
Polecam na weekend.


Składniki biszkopt : 
  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki mąki.

Przygotowanie biszkoptu :

 Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki masa :
  •  0,7 l mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g miękkiego masła, 
  • 3/4 szklanki adwokatu, 
  • 200g kokosu.

Przygotowanie masa : 

0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki. 

Przygotowanie ciasto : 

 Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem.  Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.




wtorek, 15 stycznia 2013

Wegetariańskie gołąbki

Wegetariańskie gołąbki

Przepyszna wersja gołąbków z nadzieniem
 z kaszy gryczanej i pieczarek.
Połączenie idealne.

Przygotowanie : 1 kapusta włoska, 200g kaszy gryczanej, 300g pieczarek, 2 cebule, 3 jajka, bulion, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki masła, 1 marchewka.

Przygotowanie : Kapustę włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj parę minut. Gdy ostygnie oddziel od siebie liście i wytnij grubą cześć na końcu każdego liścia. Kaszę ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem masła. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Do miski wsyp kaszę, pieczarki, cebulę, tymianek, sól, pieprz, startą  na tarce marchewkę. Wbij jajka i połącz składniki. Na liściach kapusty układamy nadzienie i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż pozostałą kapustą a na nią ułóż ciasto gołąbki. Zalej bulionem do połowy wysokości gołąbków. Całość wsadź do piekarnika na 40 minut w temperaturze 190 stopni.


niedziela, 13 stycznia 2013

Korzenny kurczak

Korzenny kurczak 


Wyjątkowe piwo plus tradycyjne danie owocuje bogatym smakiem i ochotą na jeszcze jedno po jedzeniu .

Składniki : 1 kurczak, 1 pomarańcz, 2 łyżki rozmarynu, 1 łyżka syropu klonowego, 6 małych ziemniaków, 4 łyżki oleju, 1 butelka piwa korzennego, sól, pieprz. 

Przygotowanie : Kurczaka oczyść, opłukaj. Pomarańcz sparz wrzątkiem i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach skórkę. Pozostałą pomarańcz wepchnij do środka kurczaka i zwiąż nóżki. Do kubka wlej olej,syrop klonowy,  dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka i zostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Ziemniaki oczyść i potnij na ćwiartki. Mięso włóż do naczynia i ułóż obok ziemniaki. Do środka wlej piwo korzenne. Kurczaka przykryj folią i włóż do piekarnika na 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz ponownie przez 30-40minut. 






Idealne śniadanko

Idealne śniadanko

Jakie jest wasze idealne śniadanko ?
Raz w tygodniu robię tosty francuskie na słodko, do tego kawka.
Po takim śniadaniu mogłabym cały dzień siedzie w piżamie

Składniki : chleb tostowy, nutella, 1 jajko, 3 łyżki mleka, masło do smażenia.

Przygotowanie : Jajko połącz z mlekiem i dokładnie roztrzep. Kromki posmaruj nutellą. Złącz je ze sobą. Chleb namocz w mleku z jajkiem.
Na patelni roztop masło i smaż kromki na średnim ogniu z obu stron.



sobota, 12 stycznia 2013

Kluski z czekoladą

Kluski z czekoladą

Jeśli zostało Ci ziemniaków z obiadu to ten przepis jest dla Ciebie.
Niezwykle miękkie kluseczki.
Rozpływające się czekoladowe nadzienie.
Pycha !

Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 40g masła, 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie :  Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wbij żółtka i dodaj sól. Połącz składniki. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ziemniakami. Partiami wsyp mąkę łącząc składniki. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż kostkę czekolady i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.



Print