Murzyńskie cycuszki
Ciasto przepysznie wyglądające.
Delikatny biszkopt z makiem przełożony masą budyniową.
Z góry ciasto wygląda bardzo intrygująco.
Składniki biszkopt : 1 szklanka mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki masa : 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki soku ananasowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru.
Składniki dodatkowe : 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 4 łyżeczki cappucino, rodzynki.
Składniki polewa : 100g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao.
Przygotowanie biszkoptu : Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Blaszka 28cm x 25 cm.
Przygotowanie masy : 3/4 szklanki mleka zagotuj. Do pozostałej części mleka wlej sok ananasowy, dodaj mąkę ziemniaczaną i budyń. Wymieszaj składniki. Wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka cały czas mieszając. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodaj partiami budyń nie przerywając miksowania.
Przygotowanie polewy : Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.
Przygotowanie ciasta murzyńskie cycuszki : Na ostudzony biszkopt wlej masę budyniową. Cappucino rozpuść w 1 szklance ciepłej wody i zamaczaj każdy biszkopt. Ułóż obok siebie na górze ciasta. Wszystko polej polewą. Na górze każdego biszkoptu połóż rodzynki.