Galaretka wieprzowa
Klasyczna galaretka wieprzowa zwana inaczej "zimne nóżki".
Jest świetna na przyjęcia.
Jest świetna na przyjęcia.
Składniki :
- 2 golonki wieprzowe
- 3 nóżki wieprzowe
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz w ziarenkach
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 przypalone cebule
- żelatyna 3 łyżki
Przygotowanie :
Mięso opłukaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin ( gotuj aż mięso się rozpadnie). Mięso wyjmij i obierz z kości. Wrzuć do pojemniczków, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Rosół dopraw do smaku, rozpuść żelatynę i wymieszaj z wywarem. Przelej rosół do pojemniczków z mięsem. Wstaw do lodówki na minimum 2-3godziny.